avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA deducere tva- creante imposibil de recuperat
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

deducere tva- creante imposibil de recuperat

buna ziua,
referitor la creante ale clientilor pentru care am primit de la executor proces-verbal de imposibilitate de executare pentru ca nu mai detine bunuri sau lichiditati cum le scad din contabilitate, tva se poate deduce? Dar la creantele la care nu am depus cerere de admitere a creantei(fiind in faliment),a expirat termenul si suntem decazuti din termen sau nu este deschisa procedura insolventei clientul este inactiv oficial sau creanta e mai veche de 3 ani si e prescrisa.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: simonapopbarnescu , utilizator 12:51, 11 Mai 2011
Pai factura pentru clientul dumneavoastra ati inregistrat-o la data trecuta pe ea, deci a intrat in calculul realizarii decontului de tva in acea luna si gata. Faptul ca dumneavoastra nu veti putea incasa niciodata acei bani e o pierdere regretabila pentru firma dar tva-ul s-a platit la stat si gata.
asa este(imi spune contabila) dar sa inteleg ca acest tva nu mai pot sa-l recuperez niciodata?, adica l-am platit pentru o marfa pentru care eu nu am incasat banii niciodata, si nici nu-i voi incasa! Nu se poate recupera tva?
multumesc anticipat!
Daca aveti hotararea judecatoreasca de faliment a societatii respective, puteti sa va recuperati TVA-ul colectat, prin emiterea unei facturi. Cititi si art 148 lit b si normele met.pct 53 alin.5, si
Conform Codului Fiscal art. 138 , litera d)
”d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;
Norme metodologice:
20.
(1) În situaţiile prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri şi/sau prestatorii de servicii îşi ajustează baza impozabilă a taxei după efectuarea livrării/prestării sau după facturarea livrării/prestării, chiar dacălivrarea/prestarea nu a fost efectuată, dar evenimentele prevăzute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturării şi înregistrării taxei în evidenţele persoanei impozabile. În acest scop furnizorii/prestatorii trebuie să emită facturi cu valorile înscrise cu semnul minus când baza de impozitare se reduce sau, după caz, fără semnul minus, dacă baza de impozitare se majorează, care vor fi transmise şi beneficiarului. Prevederile acestui alineat se aplicăşi pentru livrări intracomunitare.
(2) Beneficiarii au obligaţia să ajusteze dreptul de deducere exercitat iniţial, potrivit prevederilor art. 148 lit. b) şi art.149 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, numai pentru operaţiunile prevăzute la art. 138 lit. a)-c) şi e) din Codul fiscal.
Prevederile acestui alineat se aplică şi pentru achiziţiile intracomunitare.
(3) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, prevăzută la art. 138 lit. d) din Codul fiscal, este permisă numai în situaţia în care data declarării falimentului beneficiarilor a intervenit după data de 1 ianuarie2004, inclusiv pentru facturile emise înainte de această dată, dacă contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adăugată aferentă consemnată în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului.”


multumesc, deci nici o sansa sa recuperez tva-ul datorita prescriptiei extinctive a creantei care nu s-a putut incasa in 3 ani? Exista vreo modalitate si pentru aceasta situatie?
va multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva sume nerecuperate lenu_ro lenu_ro bonjure! va rog sa ma lamuriti, un client are datorie catre soc noastra suma de 25.000 lei, si este in procedura de faliment. intrebarea mea este : eu mai ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva liliana state liliana state Buna ziua tuturor, Ma poate ajuta cineva?????????Am un client neincasat din luna mai 2007.Atunci am emis factura,m-am inregistrat cu venit si tva de ... (vezi toată discuția)
Tva bottacin bottacin buna ziua poate cineva sa ma ajute in aceasta problema am platit in 2007 tva-ul pt. 7 facturi dupacare nu am incasat valoarea acestora, am avut un ... (vezi toată discuția)