avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva sume nerecuperate
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva sume nerecuperate

bonjure! va rog sa ma lamuriti,
un client are datorie catre soc noastra suma de 25.000 lei, si este in procedura de faliment. intrebarea mea este : eu mai platesc catre stat tva aferent acestei sume? din moment ce nu imi mai pot recupera suma de la client - fiind declarat insolvabil?
exista o lege in acest sens?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 13:43, 8 Septembrie 2009
da, il platiti intr-o prima faza , ca o consecinta a inregsitarii facturii pe venituri si a taxei calculate in decont .
Apoi, puteti aplica ART. 138

Ajustarea bazei de impozitare (pentru livrari )
Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;

si norme pct 20 ;
(3) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, prevăzută la art. 138 lit. d) din Codul fiscal este permisă numai în situaţia în care data declarării falimentului beneficiarilor a intervenit după data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise înainte de această dată, dacă contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adăugată aferentă consemnată în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului.



Art 138 din Cf la lit d spune ca baza de impozitare se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate si a serv prestate nu se poate incasa din cauza falimentului benef. Ajustarea este permisa incepind cu data pronuntarii hot judecatoresti de inchidere a pocedurii prevazute de L 85/2006 privind procedura insolventei, hotarire ramasa definitiva si irevocabila.
Deci numai in caz de faliment.
Vedeti si pct 20 din Normele metodologice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)
Tva bottacin bottacin buna ziua poate cineva sa ma ajute in aceasta problema am platit in 2007 tva-ul pt. 7 facturi dupacare nu am incasat valoarea acestora, am avut un ... (vezi toată discuția)
Scoaterea din evidenta a creantelor neincasate si ajustarea bazei de impozitare a tva Ana M Eliade Ana M Eliade Va rog sa-mi precizati in baza caror documente pt beneficia de prevederile art. 21, alin. 2, lit. n, pct. 1, Codul Fiscal, privind scoaterea din evidenta a ... (vezi toată discuția)