avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident rutier cu vatamare corporala grava
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident rutier cu vatamare corporala grava

Buna ziua
In luna decembrie sotul meu a suferit un accident rutier, in urma caruia s-a ales cu o frumoasa fractura de coloana cervicala.
Vinovat a fost celalalt sofer implicat in accident. In momentul de fata sunt aproape 150 de zile de concediu medical. Dupa aproximativ 120 de zile de imobilizare (prin vesta cu halo), s-a efectuat o operatie, care printr-un implant, a fixat vertebra fracturata. Va ajunge probabil la 180 de zile de concediu medical.
Pana in momentul de fata nu am depus niciun fel de plangere impotriva celuilalt sofer, deoarece nu am stiu ce se va intampla, de cate zile de concediu medical va avea nevoie, si in plus sincera sa fiu am crezut ca ne vom intelege cu respectivul sa ne achite cheltuielile si nimic altceva, dar asta e....
Intrebarea mea este: este prea tarziu acum sa ne constituim ca si parte vatamata in procesul penal?
Imi pare rau , dar si-a cam "pecetluit" soarta.
Sa incerce sa mearga la politie sa faca o declaratie prin care revine asupra celor declarate ieri si sa spuna ca aceasta revenire este in urma unei consultari cu avocatul sau daca nu , sa faca acest lucru in instanta , inainte de citirea actului de acuzare de catre procuror.
Recomandabila , in limita posibilitatilor , este angajarea unui avocat , cu care sa stabileasca o tactica de abordare a problemelor.
dana1984 a scris:

Buna ziua
In luna decembrie sotul meu a suferit un accident rutier, in urma caruia s-a ales cu o frumoasa fractura de coloana cervicala.
Vinovat a fost celalalt sofer implicat in accident. In momentul de fata sunt aproape 150 de zile de concediu medical. Dupa aproximativ 120 de zile de imobilizare (prin vesta cu halo), s-a efectuat o operatie, care printr-un implant, a fixat vertebra fracturata. Va ajunge probabil la 180 de zile de concediu medical.
Pana in momentul de fata nu am depus niciun fel de plangere impotriva celuilalt sofer, deoarece nu am stiu ce se va intampla, de cate zile de concediu medical va avea nevoie, si in plus sincera sa fiu am crezut ca ne vom intelege cu respectivul sa ne achite cheltuielile si nimic altceva, dar asta e....
Intrebarea mea este: este prea tarziu acum sa ne constituim ca si parte vatamata in procesul penal?

Actiunea penala e pusa in miscare din oficiu, data fiind urmarea imediata a infractiunii , interventia chirurgicala care a condus catre eliberarea unui certificat medico-legal care atesta mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale.

Partea vatamata are dreptul de a-si recupera prejudiciul cauzat prin savarsirea faptei panale, constituindu-se parte civila, precizand , defalcat , sumele de bani ce reprezinta daune materiale si morale.

Aceasta facultate exista oricand in etapa urmaririi penale a procesului.

In fata instantei de judecata , insa , exista o limitare in timp, marcata de momentul citirii actului de sesizare si inculpare ( rechizitoriul ).
Ulterior, numai cu acordul tuturor partilor litigante partea vatamata va avea calitatea de parte civila.

Plata sumelor de bani pretinse poate fi concretizata intr-o tranzactie, depusa in fata instantei de judecata .
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti , fiind definitiva , totala si neconditionata.

In vederea sustinerii pretentiilor dumneavoastra, cat si in vederea probarii vinovatiei , apreciez ca se impune sa fie efectuata o expertiza medico-legala, dumneavoastra fiind examinata de catre medicii de la Serviciul de Medicina Legala.

In ceea ce priveste efectuarea expertizei tehnice mecanice , sa aveti expert parte.

Succes.

Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni - rca-ul poate plati daunele? LAURENTZYU LAURENTZYU revin cu noi intrebari, legate de un nefericit eveniment. un individ a lovit-o pe logodnica mea pe trecerea de pietoni. a lovit-o destul de rau. in urma ... (vezi toată discuția)
Daune morale si materiale adiadrian72 adiadrian72 acum o luna de zile tatal meu a avut un accident de masina din care a rezultat fractura de bazin,fractura de coaste multiple,si multe alte lovituri la cap.pe ... (vezi toată discuția)
In urma unui accident de circulatie in calitate de pieton, sotul ... Anca7778 Anca7778 In urma unui accident de circulatie in calitate de pieton, sotul meu a solicitat un CML pe baza documentelor medicale( are 2 operatii: glezna+ clavicula, ... (vezi toată discuția)