avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... malpraxis?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

malpraxis?

in urma unei interventii la un picior fracturat am ''luat'' un virus din spital si ca urmare dupa o zdravana infectie vindecarea e o speranta pe care incep incet incet sa o pierd...m-am prezentat la o comisie medicala pentru a face demersurile pentru o pensie vazand ca acest picior ma impiedica sa imi desfasor activitatea. Medicul care m-a examinat nu mi-a aprobat dosarul spunand ca e vindecabil printr-o operatie la Firenze, operatie care costa in jur de 20 000 euro. Cum eu nu dispun de aceasta suma...cui sa ma adresez ptr a reusi sa fac aceasta incercare prin intermediul min sanatatii? Vazand ca am contactat virusul in spital exista un demers legal pentru malpraxis? Multumesc ...
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 23:36, 23 Mai 2011
Nu cred ca ar putea fi vorba de malpraxis . Malpraxisul este raspunderea civila a medicului . Daca el nu a gresit in timpul operatiei , nu are nici o vina . Alte surse ar trebui sa gasiti , care au condus la virusarea locului operatiei .
Puteti depune o plangere la colegiul medicilor , ca ei sa faca o ancheta interna si sa stabileasca exact ce s-a inatmplat .
In privinta pensionarii !! Cred ca daca e vindecabila problema pe care o aveti , atunci medicul care v-a operat ar trebui sa faca un act medical prin care recomanda operatia in Italia . Poate gresesc , dar ar trebui sa suporte statul roman , atata timp cat v-ati infectat cu un virus intr-un spital .
Potrivit Codului deontologic medical, sanatatea omului este telul suprem al actului medical. Asadar, orice abatare de la regulile stabilite prin lege este susceptibila de a fi sanctionata in mod corespunzator. Cu toate acestea, nu orice persoana este dispusa sa formuleze o actiune in justitie impotriva personalului medical. Un factor determinant in aceasta inhibare de a face uz de caile legale pentru apararea unui drept il constituie procedura sinuoasa pe care o presupune un proces, precum si o evidenta imposibilitate de evaluare avizata a corectitudinii actului medical. Asa fiind, descurajati de premisele arhetipale referitoare la o nereusita in justitie, pacientii raman neputinciosi in fata unei actiuni neglijente, fara sa poata repara sau acoperi vatamarea astfel produsa.
Raspunderea personalului medical pentru actele ce au legatura cu profesia intervine de fiecare data cand au fost incalcate cu vinovatie procedurile si indicatiile specifice profesiei medicale, din lipsa unei pregatiri profesionale adecvate sau din neglijenta. De pilda, fapta asistentei medicale care a omis sa administreze un tratament pacientului care din aceasta cauza a decedat este de natura sa duca la sanctionarea vinovatilor fie sub aspect administrativ, fie sub aspect penal sau civil. Personalul medical poate fi sanctionat disciplinar de catre organele profesiei, iar penal si/sau civil de catre instantele de judecata.
Unul dintre actele normative ce reglementeaza raspunderea personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice si ce introduce ca si institutie juridica malpraxisul este Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. In acceptiunea actului normativ mentionat, malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.

Raspunderea disciplinara este de natura administrativa, deci extrajudiciara, si intervine ca urmare a formularii de catre persoana interesata a unei plangeri adresate organelor profesiei (exempli gratia Colegiul Medicilor din Bucuresti).

Plangerea trebuie sa contina o descriere detaliata a faptelor, fiind atasate orice documente relevante in acest sens. Raspunderea disciplinara presupune efectuarea unei anchete disciplinare si, atunci cand este cazul, aplicarea unor sanctiuni precum mustrarea, avertismentul, votul de blam, amenda, interdictia de a exercita profesia ori anumite activitati medicale pe o perioada de timp determinata sau chiar excluderea din profesie.

Ori de cate ori actul medical indeplinit defectuos are ca efect vatamarea corporala a pacientului, fie ea manifestata ca o afectiune distincta ori ca o agravare a starii pentru care s-a solicitat initial asistenta medicala, personalul medical poate fi tras la raspundere penala si pedepsit in mod corespunzator.
Cercetarea penala poate fi dispusa din oficiu, de catre organele de cercetare penala, sau la plangerea partii interesate. Plangerea este incunostintarea facuta de o persoana fizica referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin savarsirea unei infractiuni. Ca urmare a formularii plangerii penale, personalul medical va fi cercetat si, daca este cazul, pedepsit in mod corespunzator pentru infractiuni precum vatamare corporala, vatamare corporala grava, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte ori ucidere din culpa. Pedeapsa pentru aceste infractiuni este inchisoarea sau amenda penala, in functie de fiecare infractiune in parte si de circumstantele agravante sau atenuante, dupa caz.
Actiunea penala poate fi exercitata independent de formularea plangerii pentru atragerea raspunderii disciplinare, iar cele doua eventuale tipuri de sanctiuni, pot fi cumulate.
Pe de alta parte, insa, indiferent daca fapta cauzatoare de prejudicii constituie sau nu si o infractiune, personalul medical raspunde civil pentru:
- prejudiciile produse din eroare, care includ si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii, prin acte individuale in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic sau tratament;
- prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementarilor privind confidentialitatea, consimtamantul informat si obligativitatea acordarii asistentei medicale;
- prejudiciile produse in exercitarea profesiei si atunci cand isi depaseste limitele competentei, cu exceptia cazurilor de urgenta in care nu este disponibil personal medical ce are competenta necesara.
Astfel, spre pilda, medicul care a lipsit o persoana de functionalitatea unui membru, fara a fi necesar acest lucru, facand-o pe aceasta inapta de munca, este dator sa plateasca despagubirile aferente prejudiciului cauzat. Prejudiciul poate fi atat de ordin material, cat si moral. Daca prejudiciul material se refera strict la pierderile evaluabile in bani (e.g.: salariul ce i s-ar fi cuvenit persoanei vatamate pentru specificul muncii desfasurate anterior amputarii mainii), cel moral presupune o suferinta de ordin afectiv.
Cu toate acestea, personalul medical nu este raspunzator pentru daunele si prejudiciile produse in exercitarea profesiei:
- cand acestea se datoreaza conditiilor de lucru, dotarii insuficiente cu echipament de diagnostic si tratament, infectiilor nosocomiale, efectelor adverse, complicatiilor si riscurilor in general acceptate ale metodelor de investigatie si tratament, viciilor ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor si dispozitivelor medicale, substantelor medicale si sanitare folosite;
- cand actioneaza cu buna-credinta in situatii de urgenta, cu respectarea competentei acordate.

Concluzii
Calea justitiei sta la indemana oricarei persoane careia i s-a cauzat un prejudiciu si care este interesata sa remedieze sau sa sanctioneze o bresa de neprofesionalism sau imprudenta din sistemul de sanatate. Avand la indemana un set de norme juridice care ne apara drepturile, abaterile grave nu trebuie lasate nesanctionate. Demersurile in justitie presupun un complex de eforturi si riscuri asumate, avantajele conturandu-se uneori mai tarziu.
Oricat de anevoioasa si nedrept de indelungata ar parea cautarea dreptatii, solutia finala a unui proces poate sa compenseze in mod satisfacator atat la nivel moral, cat si la nivel material suferintele suportate. In caz contrar, obstacolele ce duc la o atitudine pasiva din partea celor prejudiciati devin incurajari aduse lipsei de responsabilitate ce, in sistemul medical, este de cele mai multe ori egala cu suprimarea dreptului la viata si la sanatate.
:offtopic: Interventie moderator
@ TYCANES
Nu este permisa postarea prin copy-paste a textelor din alte siteuri in paginile Avocatnet.ro. Acest forum incurajeaza originalitatea si te roaga sa intelegi ca informatiile publicate aici trebuie sa ajute oameni, nu sa prejudicieze autori de texte accesibile pe internet.

Cred ca era mai bine sa precizati si sursa de inspiratie ... in speta ,
[ link extern ]
Toate institutiile medicale sunt obligate sa incheie asigurari de malpraxis , in care sunt cuprinse si asemenea evenimente care produc prejudicii neintentionate.Puteti emite pretentii pentru prejudiciile (fizic, material si moral) pentru care detineti dovezi, impotriva furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare (Spitalul). La randul sau, acesta va chema in garantie asiguratorul de malpraxis, fiind obligat astfel sa produca acestuia dovezile, prin expertizarea evenimentului, in caz contrar nefiind platita dauna de catre asigurator, aceasta ramanand in sarcina spitalului.
Aceste anchete nu se fac de azi pe miine . Asa ca nu te poti baza pe faptul ca poti sa ajungi in timp util la o operatie care sa-ti salveze viata sau membrul afectat . Eu insist asupra faptului sa obtineti avizul medicului care v-a operat sa faca o trimitere la Spitalul de la Firenze , dupa CARE veti avea nevoie de resurse proprii , sa faceti pe aceasta operatie , iar dupa terminarea anchetei veti vedea de la cine puteti recupera aceea suma pe care ati investit in sanatatea Dvs , afectiune sau invaliditate creata de sistemul sanitar romanesc . Daca nu aveti fonduri si veti fi victima a sistemului sanitar atunci e chiar grav situatie in Romania .

Alte discuții în legătură

Caz de malpraxis LAURA-ELENA LAURA-ELENA Am solicitat la IML un act constatator, prin care sa se dovedeasca faptul ca niciodata n-am suferit hernie de disc si am fost operata inutil de doua ori si mi ... (vezi toată discuția)
Malpraxis la chiuretaj. ce șanse am într-un proces deschis împotriva medicului? Roxana I. Roxana I. Buna ziua numele meu este Roxana . Am facut acum 3 saptamani un chiuretaj din nefericire au apartut complicatii , in sensul ca , cand au incercat sa absoarba ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu sau discriminare _Alin_ _Alin_ 1) Daca un functionar public dintr-o institutie publica a statului[u] emite un act fara sa verifice sau fara sa argumenteze in baza carei legi [/u]nu da ... (vezi toată discuția)