avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz in serviciu sau discriminare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz in serviciu sau discriminare

1) Daca un functionar public dintr-o institutie publica a statului emite un act fara sa verifice sau fara sa argumenteze in baza carei legi nu da dreptul unei persoane de a isi desfasura o activitate, se considera abuz in serviciu sau discriminare?

2) Pentru gafa facuta de catre functionarul public, actiunea se introduce in contencios administrativ impotriva institutiei unde lucreaza functionarul sau se poate depune plangere penala pentru abuz in serviciu - discriminare impotriva functionarului public?
Încercați inițial prima variantă, poate se rezolvă așa, fără împlicații de ordin penal.
legally_aid a scris:

Încercați inițial prima variantă, poate se rezolvă așa, fără împlicații de ordin penal.


Si eu m-am gandit la prima varianta, dar nu eram sigur.
Situatia mea este una complicata, deoarece am vrut sa ma angajez, si pentru ca am un handicap, medicul specialist a mentionat ca sunt inapt pentru ocuparea acelui post, iar angajatorul daca a vazut ce a scris medicul, m-a respins politicos, mentionand ca nu are nici o putere sau vreo vina ca nu ma angajeaza, ca el doar respecta ce a mentionat doctorul.

De aici puteti deduce ca sunt nedreptatit, si vreau sa stiu cum a ajuns medicul specialist sa considere ca handicapul meu nu este apt pentru ocuparea postului organizat de catre angajator.
Am cautat in legislatie, iar in lege mentioneaza ca handicapul meu este apt pentru ocuparea acelui post pierdut, iar acum d-na mediator legally_aid v-as intreba:
- De ce nu pot depune plangere de ordin penal? Nu se considera un abuz in serviciu a medicului specialist prin faptul ca m-a declarat inapt fara sa verifice daca legea mentioneaza acelasi lucru?
Patronul a angajat pe altcineva, eu am pierdut postul, iar medicul sa nu fie sanctionat? Mi-as dori sa isi piarda si doctorul postul pe care-l detine, sa vad si eu cum se simte, pentru ca si eu mi-am pierdut un loc de munca pe care l-as putea obtine daca doctorul ar verifica mai intai legislatia inainte de a ma considera inapt.
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
_Alin_, utilizator
Pentru ca medicul sa poata lua decizia de a declara pacientul apt sau inapt, trebuie sa aiba in vedere conditiile de lucru si "uneltele" de care are nevoie angajatul pentru a isi desfasura activitatea.
De exemplu, daca postul pe care urma sa il ocupati presupunea deplasari cu autoturismul de serviciu si dvs. aveti discromatopsie (indiferent de gradul ei), chiar daca ati optinut carnetul auto, atunci medicul specialist va concluziona sa sunteti inapt.
Puteti face o actiune in contencios, dar va recomand ca mai inainte sa trimiteti o sesizare cu problema dvs., Ministerului Sanatatii.

Odata cu adoptarea Ordonantei de Urgenta nr.2/2014 (in vigoare de la 11.02.1014), pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii, medicul nu mai este asimilat categoriei functionarilor publici , care pot raspunde conform legii penale si ma refer la toate infractiunile la care subiectul activ este functionarul public (abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, etc)
Dacă s-ar putea dovedi că sunteți apt, de fapt, ar putea fi vorba și despre discriminare pe criterii de handicap.Ați putea face o sesizare către CNCD ( consiliul național pentru combaterea discriminării) .S-ar putea face o reevaluare medicală și, dacă se va dovedi că sunteți apt, s-ar putea lua unele măsuri.
Birou-De-Mediator a scris:



Odata cu adoptarea Ordonantei de Urgenta nr.2/2014 (in vigoare de la 11.02.1014), pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii, medicul nu mai este asimilat categoriei functionarilor publici , care pot raspunde conform legii penale si ma refer la toate infractiunile la care subiectul activ este functionarul public (abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, etc)


Nu stiam de aceasta lege, insa oare medicii nu pot fi trasi la raspundere pentru abuz in serviciu? Daca un pacient moare din cauza ca o asistenta sau un medic a abuzat in serviciu, asta inseamna ca nu mai poate avea un medic dosar penal pentru abuz in serviciu?

Speta mea este alta, pe care eu o consider ca fiind un abuz in serviciu a doctorului.

Alte discuții în legătură

Caz de malpraxis LAURA-ELENA LAURA-ELENA Am solicitat la IML un act constatator, prin care sa se dovedeasca faptul ca niciodata n-am suferit hernie de disc si am fost operata inutil de doua ori si mi ... (vezi toată discuția)
Asigurare malpraxis contabil!!!! nixon19 nixon19 buna ziua, As dori sa stiu daca cunoasteti o firma de asigurari care face acest gen de asigurari si cam cat ar ajunde prima de asigurare deoarece traim in ... (vezi toată discuția)
Rezultate autopsie catalinamanda catalinamanda In cat timp se elibereaza rezultatul autopsiei unui bebelus?Au trecut 2 luni de la autopsie iar astazi cand am fost sa iau rezultatul am fost pusa sa ... (vezi toată discuția)