avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto

am avut un accident auto,eu mergeam pe un drum prioritar inainte,in fata mea era o duba,care a semnalizat dreapta,schimband sensul de mers,eu m-am bagat in depasire pe stanga normal.Din partea dreapta vine unul si intra in mine,acesta avand semnul cedeaza trecerea.Evident din cauza dubei nu ne-am vazut unul pe altul.Deci in 2oncluzie,impactul s-a produs pe contrasens,eu am avut alcoolemie 0,26,pasagera din celalalt auto a ramas fara splina.M-i sa deschis dosar penal de cercet pt vatamare 2orporala din culpa.Ce risc in acest caz?,celalalt sofer nu este vinovat pt ca nu a cedat trecerea?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:07, 14 Mai 2011
deocamdata aveti deschis doar dosar penal, inca nu s-a stabilit vinovatia.
din ce spuneti, este posibil sa se stabileasca culpa comuna deoarece erati sub influenta bauturilor alcoolice insa incercati sa stabiliti prin expertiza daca starea in care erati la momentul accidentului a influentat negativ sau nu dinamica accidentului. daca nu, atunci va fi culpa exclusiva a celui care nu a cedat trecerea.
din cele prezentate este clara vinovatia exclusiva a conducatorului(arei) celuilalt autoturism. Dvs. va aflati pe drum cu prioritate si puteati traversa intersectia chiar daca nu ati avut posibilitatea observarii autoturismului ce circula pe drum fara prioritate. In schimb conducatorul(oarea) celuillat autoturism avea obligatia sa se asigure la patrunderea in intersectie. Daca nu avea vizibilitate datorita autodubitei avea obligatia sa opreasca si sa astepte pana cand era asigurata vizibilitatea maxima si numai dupa aceea sa patrunda in intersectie.
Faptul ca va aflati sub influenta bauturilor nu are legatura de cauzalitate cu producerea accidentului, desi, sunt convinsca se va incerca sa se stabileasca o legatura de cauzalitate intre alcool si accident.. Daca erati pe drumul fara prioritate problema se punea altfel.
Insa, pentru conducerea unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice veti fi sanctionat contraventional (nu penal).
Interventie moderator Am rugamintea sa continuati discutiile incepute folosind butonul "raspunde" (albastru, dreapta, jos). In acest mod exista continuitate intre discutia initiala si intrebarile si raspunsurile ulterioare.
Multumesc!

Gabriela Pintea

adrianag10 a scris:
am mai. scris si putin mai devreme,in cazul ca se da culpa comuna,eu pot sa repar masina pe asigurarea celuilalt?,daca nu sunt eu vinovat,de ce s-a dat doar asigurarea mea?,trebuie sa fac si o expertiza auto?
Trebuie efectuata o expertiza medico-legala care sa stabileasca legatura de cauzalitate dintre alcoolemia pe care o aveati la momentul producerii accidentului si modul in care s-a produs acesta.
In functie de aceasta se vor stabili eventuale culpe .
Si eu , ca si dl. avocat Costache ,opinez ca se va retine culpa comuna
In functie de numarul de zile de ingrijiri medicale stabilite de medicul-legist se va stabili incadrarea juridica a faptei , mai ales ca este vorba si despre pierderea unui organ , splina.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Culpã comunã?! Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Bună seara. Vă voi enunţa pe scurt o speţă întâlnită şi vă rog să mă ajutaţi dacă puteţi. Soferul unui autoturism fost implicat într-un ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime lary20 lary20 am avut un accident rutier, ajungand la intersectie am oprit la indicatorul\"stop\",am acordat prioritate pietonilor,m-am asigurat din ambele parti,fiind si ... (vezi toată discuția)
Alcool sau prioritate? poftica poftica Pe un drum cu prioritate din intravilanul unei localitati i-mi iese in fata din drepta, dintr-o curte un ditamai camion, cu intentia de a traversa pe sensul ... (vezi toată discuția)