Buna dimineata!
Va multumesc pentru raspunsurile date anterior si va rog sa ma ajutati cu privire la urmatoarea situatie: o firma care se ocupa cu inchiriere aparate de cafea au instalat un astfel de aparat in firma noastra cu acordul sefului meu. Ei vin, isi alimenteaza aparatul cu cafea, zahar, lapte...etc, isi ia si banii din aparat iar noi platim curent electric. De curand au venit cu o factura si o chitanta reprezentand c/v a "n" cafele pe acaea luna *0.2 ron/cafea. Mi-am intrebat seful daca au facut contract sa vad si eu unde stipuleaza ca asta ar fi valoarea pe care ar trabui sa o incasam noi si mi-a zis ca nu a facut . Le-am cerut lor un contract dar nu stiu daca e legal pentru ca din cate am citit contractul de comodat este cu folosinta gratuita, ori noi incasam niste bani .... Rugamintea mea este sa-mi spuneti ce fel de contract ar trebui incheiat in astfel de situatie sau daca este bine sa mergem cu contractul de comodat in conditiile in care nu se pomeneste nicaieri factura sau incasare bani. Mi-au propus sa facem o anexa la contract dar mie mi se pare ceva in neregula . Va rog sa ma ajutati sa gasesc solutia cea mai corecta si legala
Cu stima , M.Nitu
Solicitati acte in baza carora au facturat contravaloarea acelor cafele, in caz contrar restituiti-le factura in 48 ore de la momentul primirii. Dca refuza sa o ridice unul din agentii lor, trimiteti-o prin posta cu confirmare de primire. Puteti incheia un contract de prestari servicii prin care ei va aduc materia prima (cafeaua, zaharul, laptele, etc) iar Dvs. o comercializati prin intermediul acelor aparate si le platiti lor un pret de X lei. Cu privire la aparat puteti incheia un contract de comodat care inceteaza la data incetarii contractului de prestari servicii intocmit cu aceeasi societate.
Asa aveti justificare la fiecare actiune intreprinsa, la fiecare factura si la aparatul de cafea.
Eu as face in felul urmator: as cere sa imi aduca un aparat care functioneaza pe baza de moneda, nu de fise, asa incat ei aduc materia proima si tot ei iau banii, platindu-va in schimb curentul electric in funtie de specificatia tehnica a aparatului, fapt pentru care incheiati un contract de comodat care va avea o clauza prin care ei suporta costurile electricitatii.
achitarea pretului curentului electric este obligatie potrivit art.1569 cod civil, nu?
Daca firma considera ca acei ,02 lei/ cafea reprezinta cheltuielile de folosinta, se poate face un act aditional la contract in care sa se includa aceste aspecte.
Se mai poate face un act aditional care sa includa si un plata unei sume de bani, prin exceptie de la prevederile codului civil art.2561 - contract gratuit).
se poate incheia un nou contract, de depozit.- acesta poat fi atat cu titlu gratuit cat si oneros.
Aparatul functioneaza pe baza de moneda, ei vin si alimenteaza cu materie prima si isi iau si monedele din el. Daca incheiem contract de prestari serv, care ar fi procedura:
- ne aprovizionam de la ei cu materie prima cu factura
-vindem catre clienti diversi bauturile calde
-ar trebui ca sa ne dea noua cheile aparatului sa ne luam banii
-la inceputul lunii urmatoare conform contorului facturam catre ei X cafele * Y lei si putem sa facem compensare intre factura de aprovizionare si aceasta factura emisa de noi
- in acest caz energia electrica ne priveste
Inseamna ca trebuiesc incheiate 2 contracte? Unul de comodat pentru aparat si unul de prestari servicii pentru restul operatiunilor
Daca nu vor asa, cum este corect : sa modificam contractul sau sa-i facem o anexa pentru partea cu curentul electric si sa emitem factura - prestare servicii( caz in care noi n-am castiga nimic), sau o anexa unde sa stipulam comision vanzare 0.2lei / cafea asa cum s-au intocmit facturile?
Corectati-ma daca am gresit in interpretare