avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Culpa comuna?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Culpa comuna?

Buna ziua,

Am fost implicat intr-un accident si as dori un sfat. Imprejurari:

- inaintam pe Stefan pe linia de tramvai cu 40-50km/h, in dreapta mea fiind 3 benzi auto foarte aglomerate. Intre linia de tramvai si benzile auto era linie continua, pe care nu am calcat-o insa, eu intrand pe linia de tramvai mai in spate intr-o intersectie. Ghinionul meu ca nu cunosteam un paragraf din art. 103: daca sunt mai mult de doua benzi auto, nu ai voie pe linia de tramvai
- la un moment dat rasare din dreapta, dintre celelalte masini un autoturism pe care l-am lovit in coltul fata stanga, cu coltul fata dreapta al masinii mele. Distanta a fost prea mica (~5m) ca sa evit coliziunea, desi am franat la maxim si am virat stanga
- doar dupa ce m-am dat jos din masina am putut vedea de unde aparuse. Venea de pe o strada laterala din dreapta, perpendiculara pe Stefan si vroia sa faca stanga.

Abaterea mea am descris-o mai sus, abaterile lui sunt:

- a facut stanga, desi avea voie doar dreapta
- a calcat linia continua dintre cele 3 benzi auto si linia de tramvai
- nu a acordat prioritate (daca venea tramvaiul sau vreo masina de politie, salvare, o lua si mai rau)
- a intrat usor pe contrasensul celor 3 benzi auto, fiind la 2m de axul strazii laterale in momentul coliziunii

Cum nu am putut sa ne intelegem asupra culpei la fata locului, proprietara celeilalte masini, aflata pe locul din dreapta, a cam simulat vatamarea pentru a atrage politia la fata locului. Odata dusa la spital a fost eliberata, avand doar 3-4 contuzii usoare, in special de la centura. Astfel cazul a fost catalogat "cu victime", politia nu s-a pronuntat asupra culpei, a notat doar abateriile fiecaruia in procesul verbal ( art 57 la celalalt sofer si art 103 la mine) si a intocmit dosar penal ce urmeaza a fi solutionat de un procuror. Pe procesul verbal eu sunt trecut pe pozitia a doua la abateri. Politistul mi-a mai spus ca pentru art 103 se ia doar amenda si puncte, iar pentru 57 se suspenda permisul.

Politistul a mai precizat ca probabil procurorul va da NUP, "victima" neavand rani grave. Dupa cate stiu "victima" nu a mers la medicul legist si nu are intentia de a da in judecata pe nimeni.

Intrebarea mea este una simpla: legal vorbind exista posibilitatea unei remize? Sau trebuie obligatoriu sa aleaga un vinovat, sa zicem pe cel cu abateri mai multe si mai grave?

Asta m-ar ajuta sa iau o decizie legata de repararea masinii. Daca se decide culpa comuna, as opta pentru indreptarea carosieriei si nu inlocuirea elementelor.

Multumesc frumos
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
ContSters206995, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters206995 , utilizator 00:07, 6 Ianuarie 2012
culpa e comuna in privinta accidentului. mai departe, functie de fiecare ce reguli a incalcat, se lasa cu amenda si/sau suspendare de permis.

(nu inteleg cum a iesit din stanga si dvs l-ati lovit cu drepta in partea stanga a masinii lui, cred ca a iesit din dreapta)
Da, a iesit din dreapta, am gresit eu. Am corectat si in mesajul original.
Remiza la sah.
Daca nu se formula plangere penala , fiecare dintre dvs va raspunde contraventional pentru reglile incalcate la producerea evenimentului rutier
Buna ziua,

Am primit sentinta prin care se hotaraste NUP pentru ambii soferi. Dar nu se da niciun verdict in legatura cu vinovatia partilor. Mie mi s-a inapoiat permisul si nu mi s-a aplicat nicio amenda. Cand am intrebat la politie cine este considerat vinovat de producerea accidentului au dat din umeri. Din faptul ca nu mi s-a aplicat nici macar o amenda, deduc ca sunt total nevinovat si ca ar trebui sa fiu despagubit in totalitate de catre asigurator, iar celuilalt sofer sa i se ia ce i s-a dat (initial am fost despagubiti amandoi in procent de 50% pana la stabilirea vinovatiei pentru producerea accidentului). Nu am insa niciun act in acest sens, cu care as putea sa ma prezint la asigurator.

As vrea sa va intreb daca mai e vreo etapa de parcurs la procuratura sau la politie sau acesta este finalul?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Culpa comuna cu vatamare corporala in accident rutier Anisina Anisina In data de 31.10.2009 am fost implicata intr-un accident despre care politia spune ca ar fi culpa comuna.Am depasit refugiul de tranvai pentru a vira catre ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie politie accident usor alinbarbulescu alinbarbulescu Buna Ziua Am fost implicat intr-un accident usor cu un trolebuz. Pe scurt, mergand pe strasa Witing (face legatura intre Gara de Nord si Calea Plevnei) care ... (vezi toată discuția)
Am fost lovit de tramvai in timp ce stateam la semafor si am fost declarat vinovat! cum se poate schimba verdictul? ady_nik0 ady_nik0 Salut! Vreau sa va povestesc \"patania\" mea si va rog sa-mi oferiti niste sfaturi despre cum trebuie sa procedez in instanta. Asadar, duminica, 28.03.2010, ... (vezi toată discuția)