avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE

Buna ziua.Poate sa ma ajute cineva cu un sfat .Mama si matusa mea au mostenit dupa parinti o casa batraneasca (in banat).La succesiune au descoperit ca o parte din gradina, care este in prelungirea curtii nu este trecuta in CF. Bunicul meu a folosi acel teren ca si gradina de legume de peste 30 de ani.Nu avem nici un fel de acte sau alte inscrisuri pe acel teren nici nu s-a platit impozit pe el.La primarie cand am intrebat ce este cu acel teren nu au stiut sa-mi spuna prea multe,ba ca pe acolo va trece un drum ba ca este un canal de scurgere nici numar de top nu au stiut sa ne spuna.Mentionez ca pe acel teren se poate intra doar de pe proprietatea noastra si ca restul vecinilor care au fost in aceasi situatie si-au rezolvat problema dar nu stim cum.La primarie parerile sunt impartite ,unii spun ca putem sa cumparat acel teren dar la un pret foarte mare care noua nu ne convine altii spun ca nu putem sa cumparam .Intrebarea mea este cand se poate invoca uzucapiunea ,cand terenul este propriatate publica sau daca este propriateatea privata a statului,sau ce putem sa facem sa intram legal in posesia acelui teren.Multumesc
Cel mai recent răspuns: daniela.ilea , utilizator 07:59, 15 Iulie 2008
Nu puteti afla aceste lucruri decat in cazul unui proces.Nu cred ca va vor fi aratate dovezi decat la proces.
Puteti incerca o actiune in justitie pe uzucapiune.
Uzucapiunea se poate invoca atunci cand este vorba de proprietatea privata a statului.
Inainte de a deschide un proces va sugerez sa consultati un avocat care sa vada actele si sa va mai poata cere lamuriri suplimentare cu actele in fata.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc pt sfat
Puteti promova actiune in uzucapiune si in intampinarea depusa de catre primarie veti vedea cam care este regimul juridic al terenului. Insa daca primaria "nu prea stie" iar in intampinare nu spune clar ca este proprietate publica, puteti foarte bine sa aduceti doi martori care sa declare ca detin eti terenul de peste 30 de ani, se va face o expertiza topometrica care va identifica , masura si evalua terenul, veti timbra la valoare si oricum iesiti mai ieftin decat daca ati cumpara de la primarie.
Mult succes.
Multumesc pentru sfaturi . Am fost sfatuiti sa mergem la primarie sa declaram si terenul care in urma masuratorilor s-a constat in plus de 540 de m,eventual sa platim retroactiv impozit pe el.Intrebarea mea este daca primaria acepta sa platim impozit retroactiv pe acel teren si daca ducem declaratiile a doi martori cum ca folosim acel teren de multi ani ,mai trebuie sa ajungem la tribunal si daca da ce fel de acte ne trebuiesc.Multumesc
Primaria va accepta sa platiti retroactiv impozitul , insa va trebui sa formulati actiune in constatare pentru suprafata de 540 m. in plus, pentru ca instanta sa constate dreptul dvs. de proprietate dobandit prin uzucapiune . Va trebui sa aduceti doi martori care sa declare ca detineti terenul de peste 30 de ani , insa in fata instantei de judecata si nu la primarie. Pentru a promova actiunea si pentru a atasa actele necesare este necesar sa consultati un avocat.
Cu stima, av. Hornea

Alte discuții în legătură

Modificare teren in cf daniela.ilea daniela.ilea Rog frumos daca ma poate ajuta si pe mine cineva ,in urma masuratorilor avem un plus de teren in prelunjirea gradinii,am dorit sa invocam uzucapiunea dar am ... (vezi toată discuția)
Teren fara numar topografic daniela.ilea daniela.ilea Daca ma poate ajuta si pe mine cineva ,am sa prezint pe scurt problema mea.Detin o casa intr-un sat din banat (mostenire de familie),in prelungirea casei mele ... (vezi toată discuția)
Teren mai putin decat in acte cristi200846 cristi200846 In 1974 parintii mei au cumparat un teren de 360 mp pe care au construit o casa . Vanzatorul avea o parcela de 720mp pe care a impartit-o in doua. Cand le-a ... (vezi toată discuția)