avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test de paternitate

Buna ziua

Am fost casatorita si din aceasta casatorie a rezultat un baietel. ( 2003 ). In urma divortului el a fost obligat la plata unei pensii de 78 lei. El nu mi-a achitat pensia alimentara timp de 2 ani si 9 luni dar am am facut o plangere la parchet si s-a rezolvat. Acum l-am dat in judecata pentru marire de pensie, el sustinand ca nu are venituri , am zis ca se va calcula la salariul minim pe economie. Acum afirma ca acest copil nu este al lui , ca a fost un prost ca l-a recunoscut ( " eram tanar si lipsit de experienta " ) , neaga ca am locuit impreuna si doreste sa faca testul de paternitate spunand ca il face cu sau fara acordul meu. Poate face acest lucru? Copilul are 5 ani acum .

Domnule, ok, inteleg... dar ati asteptat atatia ani... cam mult, nu credeti?
Din pacate, pentru ca primeaza interesul copilului, daca nu faceti dovada unei imposibilitati de a introduce actiunea in tagada pana acum, a cam trecut vremea.
Da, e posibil ca si instanta din oficiu sa invoce prescriptia, desi am invata demult sa nu-mi tin rasuflarea asteptand ca instantele sa invoce exceptii, fie ele si dirimante...

In legislatia noastra exista drepturi care nu pot fi tranzactionate, adica nu pot fi: vandute, lasate balta, date la schimb etc. Printre acestea sunt si drepturile parintesti.
Prin urmare, eu nu vad o modalitate (fie ca sunteti tata biologic, fie ca nu) prin care sa intoarceti faptul consumat: ca vi s-a cam prescris dreptul de a obtine aceasta hotarare...
Va spun si logica: nu putem lasa un copil fara pensie de intretinere, de exemplu... daca un tata "tagaduieste" dupa ani buni ca acel copil e al lui, atunci copilul ramane in aer, cui cere pensie, a trecut timp, poate tatal real e greu de gasit etc.
Asa incat, ca o sanctiune pentru ca nu s-a gandit la vreme, legea spune ca nu se mai intoarce acest fapt consemnat in certificatul de nastere.
Daca gasiti tatal real insa care vrea acest copil si daca indeplineste anumite cerinte legale, poate introduce el ceva... dar e la limita, pe muchie de cutit.
Daca de comun acord cu fosta sotie, hotaram sa renunt la drepturile mele parintesti spuneti ca nu exista o posibilitate? Este asemanator cu drepturile unui parinte ce renunta la acestea cand copilul ii este infiat de o alta persoana.
Eu nu vreau ca testul sa fie recunoscut in instanta eu am spus doar ca daca ea se opune sa faca acest test eu am dreptul. fiind tatal copilului sa merg impreuna cu el si sa fac testul pt mine. Eu nu trebuie sa fac nici o cerere in instanta, ci doar in momentul in care ea nu este de acord sa insoteasca minorul, avocatul mi-a spus ca exista posibilitatea de a face acest test, chiar daca nu va mai putea fi folosit in instanta. Nu inteleg din ce motiv ii este teama de un eventual test de paternitate.
Nici eu nu inteleg, dar e treaba ei.
Ce avocat aveti si ce anume v-a spus acesta?
Intrebati-l despre prescriptie si ziceti-mi si mie ce explicatii va da, sunt tare curioasa.
Exista diferenta cu privire la adoptie, lucrurile nu stau la fel.
Nu vad cum de aveti avocat si nu l-ati intrebat despre cum se poate renunta si de ce... :-/
Da, personal, nu vad alta posibilitate decat cele de mai sus.
I-ati raspuns ca indiferent daca sunt decazut din drepturi platesc pensie alimentara!!!!! Poate reusesc sa fiu decazut din drepturi chiar daca o sa platesc pensie. Multumesc pentru ajutor.

Ea a fost cea care a spus ca vrea ca eu sa renunt la drepturile mele parintesti. In momentul in care i-am spus de un eventual test de paternitate, ea mi-a spus ca isi doreste ca eu sa renunt la a mai fi tatal copilului. Nu eu am venit cu aceasta idee, ci ea a fost cea care si-a exprimat dorinta de a mai avea vreo legatura cu mine.

:offtopic: Va rog sa nu mai scrieti mesaje consecutive, daca doriti sa adaugati ceva, puteti folosi functia de editare. Va multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Sigur, daca rupeti in bataie copilul de cateva ori, poate reusiti...

In afara de gluma macabra pentru care-mi cer si scuze, v-am intrebat multe alte lucruri... poate ne si raspundeti, aratand aceeasi bunavointa pe vcare o aratam si noi raspunzandu-va.

Alte discuții în legătură

Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as vrea sa stiu in ce termeni/conditii un tata isi ... violetaanna violetaanna Buna ziua, As vrea sa stiu in ce termeni/conditii un tata isi poate scoate copilul de pe numele lui. Cineva a ramas insarcinata si parasita inainte de ... (vezi toată discuția)