avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1681 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii PFA-obligativitate plata contributii la fondul de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

PFA-obligativitate plata contributii la fondul de pensii pe ultimii 5 ani???

Buna ziua,

As avea si eu o intrebare legata de aplicarea legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii:
Eu sunt pfa din 2005 dar pana anul trecut nu am platit niciodata contributia la fondul de pensii, stiind ca legea 19/2000 (inlocuita acum de legea 263/2010) nu impunea aceasta obligativitate pentru cei care realizeaza venituri ca pfa si nu au un contract de munca in alta parte.
De curand am primit o notificare conform careia trebuie sa ma asigur la Casa de Pensii, cf. legii 263/2010. Acest lucru il inteleg, este o lege din 2010.
Ce nu inteleg insa, dupa ce am citit textele ambelor legi (19 si 263) este de ce Casa de Pensii impune obligativitatea platii/asigurarii pe 5 ani in urma pentru a putea cotiza si fi asigurat la zi. De unde rezulta aceasta impunere (cu toate penalizarile care decurg din ea)? Are vreo baza legala? Este normala aceasta impunere retroactiva? Intreb deoarece nici in legea 263, nici in legea 19, nu am gasit nicaieri vreo referire la aceasta durata fixa si obligatorie de asigurare pe 5 in urma, care poate atrage dupa sine enorme penalitati cumulate.
Inainte de a merge sa-mi depun declaratia de asigurat, as vrea sa inteleg daca este o aplicare abuziva a legii din partea lor sau, in caz contrar, ce lege/articol/hotarare/ordonanta, etc. stipuleaza in clar aceasta conditie de asigurare pe 5 ani in urma si achitarea unor penalitati din urma ca o conditie obligatorie pentru incheierea contractului de asigurat incepand cu anul 2010.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
M. Radu
Cel mai recent răspuns: misu760 , utilizator 12:38, 10 Iulie 2011
Nici eu nu inteleg de ce se mai discuta despre legea 19/2000.

"Potrivit art. 5 alin. 1 pct. IV lit d din Legea nr. 19/2000 aveati obligatia de a plati contributia de asigurari sociale din anul 2006 de cand sunteti pfa si pana in prezent."

HG 257/2011 ce cuprinde normele de aplicare a Legii 263/2010 spune:

"Art. 2
La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 10 mai 2001, cu modificările şi completările ulterioare."

Nu cred ca ar trebui platit decat din momentul intrarii in vigoare a Legii 263/2010.

Practic, activitatea lui miha_radu intra sub incidenta a doua acte normative. Legea nr. 19/2000 chiar daca a fost abrogata, cat timp aceasta a fost in vigoare si-a produs efectele. De aceea, pentru activitatea desfasurata din 2006-31.12.2010, aceasta ar fi avut obligatia sa plateasca contributia la pensii. Incepand cu data de 01.01.2011, aceasta va plati contributia, potrivit Legii nr. 263/2010.
O intrebare pe aceeasi tema:
Daca am fost PFA intre 2007 si 2010, neasigurat in sist de pensii, fara alt venit in Romania, dar am obtinut tot timpul mai putin de 3 venituri brute, mai sunt obligat sa ma asigur?
Pot sa ma oblige sa ma asigur indiferent de venit?
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2011
misu760, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pfa gabysnd gabysnd Buna ziua. As dori si eu o lamurire privind pensiile PFA. Cumnatul meu este taximestrist, inregistrat ca PFA. De curand a primit o somatie pentru plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Somatie de la casa nationala de pensii Adrian1483 Adrian1483 O persoana a primit de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) o somatie care spune ca in baza de date a ANAF, persoana se afla intr-una din situatiile: - ... (vezi toată discuția)
Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)