avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5% apartament nou (supr. utila = 120,6mp)
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5% apartament nou (supr. utila = 120,6mp)

Doresc sa achizitionez un apartament nou intr-un ansamblu rezidential. Suprafata utila in cadastru este de 120,6 mp, iar in extrasul de carte funciara este de 120 mp (rotunjit probabil). Una din conditiile pentru a beneficia de TVA 5% este ca suprafata utila a apartamentului sa fie de maxim 120 mp.
In aceste conditii, il pot lua cu 5% TVA, tinand cont de asemeni si de faptul ca prin lege se admite o eroare de 2% la masuratorile cadastrale, deci cu alte cuvinte el ar avea 120,6mp +/- 2%, deci POSIBIL sa aibe si sub 120 ?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:57, 17 Mai 2011
daca in documentatia cadastrala este inscrisa suprafata de 120,6 m.p., nu beneficiati de cota redusa de 5%.
- nici daca in cartea funciara e trecuta suprafata 120mp fix ?
- nici daca exista o toleranta admise de lege de 2% la masuratorile cadastrale, deci existand posibilitatea ca el sa aibe 120,6 - 2% adica sub 120 ?
am citit cu atentie expunerea dvs. si parerea mea este ca nu beneficiati.
daca vanzatorul va factureaza cu tva 5%, e problema lui.

care este valoarea apartamentului?
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
xerxes, utilizator
Valoarea e sub pragul de 380.000 ron. Prima locuinta cumparata. Problema e cu suprafata.
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
uncharted, utilizator
codul fiscal trimite la legea locuintei :
c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;

Legea locuintei defineste suprafata utila :
- Suprafaţa utilă este suprafaţa desfăşurată, mai puţin suprafaţa aferentă pereţilor.
- Suprafaţa utilă a locuinţei este suma tuturor suprafeţelor utile ale încăperilor. Ea cuprinde: cameră de zi, dormitoare, băi, WC, duş, bucătărie, spaţii de depozitare şi de circulaţie din interiorul locuinţei. Nu se cuprind: suprafaţa logiilor şi a balcoanelor, pragurile golurilor de uşi, ale trecerilor cu deschideri până la 1,00 m, nişele de radiatoare, precum şi suprafaţele ocupate de sobe şi cazane de baie (câte 0,50 m2 pentru fiecare sobă şi cazan de baie), în cazul în care încălzirea se face cu sobe. În cazul locuinţelor duplex, rampa, mai puţin palierele, nu se cuprinde în suprafaţa utilă a locuinţei.

Cadastrul o fi bine facut ?
Pentru 0.6 mp , 19% x val ... chiar e mult ...

Alte discuții în legătură

Tva 5% la a doua locuinta? irinuka2005 irinuka2005 Buna ziua.Stie cineva daca la programul a doua casa tva ul este tot de 5%? (vezi toată discuția)
Tva achizitie apartament oviiul oviiul buna ziua, am achizitionat in anul 2010 un apartament cu credit imobiliar direct de la investitor platind tva 5%. Acum vreau sa iau alt apartament construit ... (vezi toată discuția)
Declaratie pe propria raspundere pentru tva 5% cumparare apartament AnaMariaFilo AnaMariaFilo Buna ziua. As dori sa stiu daca in cazul cumpararii unui aparament care se incadreaza in criterille necesare pentru TVA de 5% ambii soti trebuie sa declare ... (vezi toată discuția)