avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mai primesc indemnizatia de somaj daca nu particip la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mai primesc indemnizatia de somaj daca nu particip la cursuri de recalificare?

Daca cineva se afla in somaj,este obligat sa faca cursuri oferite de Biroul de Somaj Local,deoarece persoana care se afla in somaj,in plata este in permanenta amenintata ca daca nu incepe un curs gratuit oferit de Birou de Somaj ii va fi taiata plata somajului.Cu alte cuvinte,daca un somer in plata refuza oferta de a incepe un curs de calificare,i se taie somajul?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:10, 17 Mai 2011
1. Din Legea 76/2002:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
c) sã participe la serviciile pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate;
...
Art. 44. - Încetarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum si situatia in care nu a prezentat dovada prevazuta la art. 41 alin. (1.2 ) din lege.

3. Asadar exista si posibilitatea de a va inceta indemnizatia de somaj daca nu participati la cursuri.

4. Aceste cursuri sunt si in beneficiul dvs. (mai ales ca sunt gratuite) deoarece exista posibilitatea sa gasiti mai repede un loc de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj lloryshyka lloryshyka Buna ziua, mi-am depus dosarul de obtinere a indemnizatiei de somaj in termen de 60 de zile de la absolvire si am fost selectata pentru a participa la un curs ... (vezi toată discuția)
Pot refuza un loc de munca de la ajofm fiind somer? marinion marinion sunt somer, sunt inscris la un curs de recalificare si mi s-a dat reartitie la o fima ,locul de munca nu i-mi convine nu am mai lucrat in domeniul respectiv ... (vezi toată discuția)
Obligativitate curs de la somaj flore_inger flore_inger Buna spuneti-mi va rog daca cei de la somaj ma poate obliga sa fac un curs de la ei.astept raspuns..multumesc (vezi toată discuția)