avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Buna ziua, mi-am depus dosarul de obtinere a indemnizatiei de somaj in termen de 60 de zile de la absolvire si am fost selectata pentru a participa la un curs de formare profesionala. In cazul in care refuz, pierd dreptul de a obtine indemnizatia de somaj? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: lloryshyka , utilizator 12:54, 10 Martie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
d) la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor;
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum si situatia in care nu a prezentat dovada prevazuta la art. 41 alin. (1.2 ) din lege.


3. - Recomandarea mea este sa faceti acel curs de formare profesionala care nu se stie la ce o sa va foloseasca candva.
- Este pacat sa pierdeti indemnizatia de somaj mai ales ca aceasta perioada este stagiu de cotizare la pensie si sanatate.
Refuzul in cazul meu nu ar fi nejustificat, mai exact vreau sa particip la concursul organizat de Sng din luna mai pentru care vreau sa ma pregatesc in mod intensiv, ce dovada a-si putea prezenta? Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
lloryshyka, utilizator
Incercati sa intrati in audienta la seful Agentiei de Somaj si sa-i justificati de ce nu puteti urma cursurile respective.
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate curs de la somaj flore_inger flore_inger Buna spuneti-mi va rog daca cei de la somaj ma poate obliga sa fac un curs de la ei.astept raspuns..multumesc (vezi toată discuția)
Pot refuza un loc de munca de la ajofm fiind somer? marinion marinion sunt somer, sunt inscris la un curs de recalificare si mi s-a dat reartitie la o fima ,locul de munca nu i-mi convine nu am mai lucrat in domeniul respectiv ... (vezi toată discuția)
Neparticiparea la curs de calificare DaianaIleana DaianaIleana Buna ziua. Primesc indemnizatie de somaj din luna septembrie 2013; in luna martei 2014 am depus dosar pt. un curs de calificare, prin AJOFM, dar cursul a ... (vezi toată discuția)