avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Actiune impotriva Camerei de conturi?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Actiune impotriva Camerei de conturi?

Buna ziua!
am o intrebare -care ar putea in general sa fie motivele pentru care o autoritate publica, dupa controlul efectuat de Curtea de Conturi sa porneasca un proces impotriva acesteia??
Va multumesc!
Potrivit legii , un control efectuat de Curtea de Conturi se considera finalizat odata cu prezentarea procesului-verbal de control , in care sunt consemnate rezultatele controlului pentru fiecare dintre obiectivele comunicate initial, masurile dispuse, inclusiv constatarea unor incalcari ale legii si/sau normelor de functionare si de desfasurare a activitatii respectivei autoritati. Spre exemplu se pot constata: efectuarea de achizitii publice fara efectuarea de licitatii (pentru care legea prevede organizarea de licitatii), cheltuieli ce nu au fost prevazute in bugetul anual de cheltuieli , acordarea de sporuri salariale sau beneficii angajatilor in conditii in care nu sunt permise de lege, etc.
Multumesc! doamna Mihaela!

Spre exemplu se pot constata: efectuarea de achizitii publice fara efectuarea de licitatii (pentru care legea prevede organizarea de licitatii), cheltuieli ce nu au fost prevazute in bugetul anual de cheltuieli , acordarea de sporuri salariale sau beneficii angajatilor in conditii in care nu sunt permise de lege, etc.
, iar daca autoritatea se simte neindreptatita pentru una dintre constatarile curtii poate sa se intoarca impotriva acesteia printr un proces?!!??
Revin cu un exemplu. Instituia publica ataca la curtea de apel decizia curtii de conturi de recuperare a unor bani dati de institutie in avans unor prestatori de serviciu care nu au prestat serviciul respectiv. Acuma intrebarea este daca institutia reprezentata prin director pierde procesul cu, curtea de conturi si este obligat la plata, acesta(directorul) se poate intoarce impotriva juristului care a legalizat contractul si a contabilului care a vizat de asemenea contractul? Sunt buni de plata toti trei? Juristul este responsabil in acelasi rand cu cei doi ordonatori de credite?
Va multumesc anticipat pentru parerile dumneavoastra!!
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
Ramona24, utilizator
1) - Da, autoritatea (institutia publica) ce considera faptul ca unele constatari nu au sustinere in fapt si in drept, este obligata sa formuleze o contestatie si de a utiliza tot probatoriul de care dispune pentru a-si sustine cauza/apararile.

2) - Da, directorul poate sa se regreseze (sa se indrepte) impotriva juristului care a avizat favorabil contractul (pentru legalitate) si impotriva contabilului,dar numai in masura in care, persoana desemnata cu activitatea de urmarire a derularii contractului (executarii obiectului contractului = prestari servicii) le-a invederat celor 2 faptul ca s-au avansat bani dar lucrarea nu s-a efectuat, iar cei 2 nu au facut niciun demers legal de recuperare.
Insa , pana sa se realizeze un regres impotriva angajatilor, prejudiciul poate fi recuperat de la firma prestatoare pe calea somatiei de plata sau a dreptului comun , respectiv actiune in daune contractuale.
Multumesc mult doamna avocat!!
Tin sa mai mentionez ca procesul cu firma respectiva s -a pierdut si pe fond si mai departe. Deci nu se mai pot recupera banii respectivi, Institutia a incercat sa recupereze banii prin procese, deci s-a facut cam ce s-a putut, dar...curtea doreste in continuare recuperarea prejudiciului si tocmai de aceea s -a atacat decizia acesteia.#-o. Daca se pierde si in stadiul acesta...se vor cauta persoane fizice vinovate si bune de plata?!:O
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
Ramona24, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine va calcula cui si cat i se va imputa ? oanaportar oanaportar Sora mea lucreaza la un spital ce este subordonat Consiliului Judetean. La controlul Curtii de conturi s-a constatat ca a fost creat un prejudiciu ce ... (vezi toată discuția)
Raspundere disciplinara, patrimoniala...? Ramona24 Ramona24 Dupa 5 ani de proces al unei institutii publice cu Curtea de Conturi pe decizia acesteia din urma de recuperare suma de bani de la x firma care nu mai ... (vezi toată discuția)
Masuri de recuperare prejudiciu impotriva salariatilor vinovati sau a firmei ? oanaportar oanaportar Buna dimineata ! O firma a efectuat pentru institutia noastra unele lucrari ascunse, iar plata s-a facut nelegal, in consecinta. Firma a fost notificata ... (vezi toată discuția)