avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionar anticipat (cu stagiu complet de cotizare) ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionar anticipat (cu stagiu complet de cotizare) are dreptul la pensie de urmas?

Tatal meu era pensionar MI. La 20.12.2010 a decedat. Mama mea este pensionara anticipat. In februarie a implinit 56 de ani. Are insa stagiul complet de cotizare. Si o pensie de 446 de lei. In ianuarie 2011 am facut cerere de acordare a pensiei de urmas. Ni s-a spus ca va primi pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare. Niciunul din criteriile de mai sus nu conteaza (peste 30 de ani vechime in munca si o pensie sub 1/4 din salariul mediu brut)? Exista o portita pentru a primi pensie de urmas dupa tatal meu? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:29, 17 Mai 2011
Potrivit art. 86 si art. 88 din Legea nr. 263/2010, mama dvs. indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie de urmas indiferent de varsta daca:
-este invalid de gradul I sau II;
-decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale;
-are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani.

Art. 86. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).


Art. 88. – Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).


Daca mama dvs. nu indeplineste conditiile prevazute la art. 86 sau art. 88 din Legea nr. 263/2010, poate beneficia de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, bineinteles optand intre pensia proprie si pensia de urmas (art. 87 din Legea nr. 263/2010).

Pensia de urmas nu are si nu a avut niciodata legatura cu stagiul realizat de urmas si nici nu ar avea cum sa aiba legatura. Cuantumul acesteia se determina prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual al sustinatorului decedat.
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor p_cris02 p_cris02 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns : tatal meu a iesit la pensie de drept din minerit: acum ca a decedat .mama mea care are 55 de ani poate ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copil minor vitelaruadina vitelaruadina Buna seara. Tatal meu a decedat acum 2 luni, el a lucrat aproximativ 16 ani; am un frate minor, mama mea este fara servici, ajutati-ma , va rog, cu raspunsul ... (vezi toată discuția)
Salariu sau pensie? AllyD AllyD Tatal meu a fost diagnosticat recent cu tumoare cerebrala, iar decesul poate surveni in orice moment. Are varsta de 62 de ani si este salariat. In ultimele 3 ... (vezi toată discuția)