avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere vs renta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere vs renta viagera

Buna ziua!
As avea nevoie de un sfat, poate reusesc , cu ajutorul dumneavoastra sa aleg o solutie corecta sau care sa implice mai putine riscuri de a fi atacata cu succes.
Doresc sa intru in proprietatea unei garsoniere a bunicii mele (86 ani). In garsoniera nu locuieste nimeni si are ceva datorii, pe care as vrea sa le preiau prin contract, nu sa le platesc acum.
Dansa are (ar avea) mostenitori rezervatari pe fiica ei (mama mea) si 2 nepoti (copiii fiului decedat)
Batrana e institutionalizata intr-un camin de batrani la 600 km distanta si nu cred ca am cum sa prestez intretinere... nu are nevoie de haine, medicamente , ci de bani pt a completa diferenta intre pensia ei si costul locului in camin.
Daca as incheia un contract de renta viagera cu dansa prin care sa ma oblig la o plata lunara catre dansa si eventual catre fiica dansii ( pe care oricum tot eu o intretin), ar fi bine, ar fi mai sigur sa am 2 credirentieri ? Pe ce motiv ar putea ataca nepotii actul? Daca batrana nu mai traieste suficient de mult inca sa beneficieze de bani lunar, obligatia mea baneasca se transmite lor?
Nu prea imi dau seama de diferentele (avantaje, dezavantaje) dintre un contract de intretinere si cel de renta :sorry:
Si as vrea ca si notarul sa fie impacat cu solutia, ca n-o las pe batrana in voia sortii... sa nu ma trimita cu batrana la IML, ca dansa nu se poate deplasa ( are un picior rupt). Domiciliul batranei e in Bucuresti si caminul e undeva langa Botosani.
Multumesc
Bună seara,

Nu veţi întâmpina piedici la notar, el nu are dreptul să vă "judece" intenţiile.
După cum am spus, contractul are un caracter aleatoriu. Nimeni, nici măcar notarul, nu poate şti cât de mult va trăi bătrâna, aşa că puteţi avea surpriza să trăiască foarte mult. De exemplu, s-au întâlnit cazuri când întreţinuţii au supravieţuit întreţinătorilor lor.

Nu vreţi avea ipotecă pe bun (ipoteca este o garanţie imobiliară pentru un împrumut, care este o creanţă certă, nu are legătură cu renta viageră care are un caracter aleatoriu), însă renta viageră (la fel ca şi obligaţia întreţinerii) va fi înscrisă în cartea funciară.

Înstrăinarea se face cu acordul celui în favoarea căruia s-a înscris dreptul.

Nu ştiu ce înţelegeţi prin "datorii". Dacă vă referiţi la datoriile la impozite şi taxe, atunci nu puteţi încheia actul, până ce acestea nu se plătesc.
cu mostenitoarea ei care s-a trezit dupa o gramada de ani ca ar avea si ea dreptul la apartament(ca de ...a fost mama ei)
domnul notar are perfecta dreptate cand spune ca nu ar recomanda contractele hibride....intrebarea este:cine ar fi acela care nu stipuleaza nicio clauza sau niciun drept in contract?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
vbc, utilizator
ma refeream la datorii catre asociatie (intretinerea la bloc).
oful meu e sa nu ma trimita la IML, nu vreau s-o car aiurea pe drumuri ca nu-i va fi usor. la fel ar fi si daca va trebui s-o asiste cineva de la autoritatea tutelara, pt ca apartine de bucuresti cu domiciliul.
ma gandeam ca daca asigur si unul din rezervatari, va fi mai indulgent, sa zic asa.
Multumesc
Nu trebuie să fie "exigent" sau "indulgent", trebuie doar să-şi facă treaba. În caz contrar, căutaţi altul :D

Treaba lui este să desluşească adevăratele raporturi dintre părţi - dacă acestea doresc rentă viageră, atunci un asemenea contract trebuie să autentifice, pentru că aceasta este voinţa părţilor, şi nu alta.

Puteţi să preluaţi imobilul cu datorii la asociaţia de proprietari, cu condiţia să specificaţi în act că le veţi prelua dumneavoastră, altfel actul este nul.

Dacă "vă trimite" la IML, eu vă recomand să suportaţi greul acum, decât să fiţi purtată ulterior prin procese de către moştenitori, pe motivul lipsei capacităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)
Modalitati de dobandire imobil cand proprietarul are mostenitor rezervatar zsigmondati zsigmondati Buna ziua, Întrebare/situație: Mama mea a avut o sora (pe numele Maria, decedată) care a fost casatorita cu Nicolae. Nicolae are o fiica din prima ... (vezi toată discuția)