avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cumparare societate comerciala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cumparare societate comerciala

Doresc sa incep o afacere si nu stiu daca e mai bine sa-mi infiintez un SRL sau sa cumpar SRL-ul unor cunostinte.Acestia si-au suspendat activitatea si nu au nici un fel de datorii .Care ar fi avantajele sau dezavantajele unei astfel de tranzactii?
Cel mai recent răspuns: casandreea , utilizator 22:04, 19 Mai 2011
Cristea Marina a scris:

Exact din punct de vedere al taxelor ulterioare nu este bine sa infiintati un SRL. Exact acesta este singurul avantaj al acestor forme PFA,II si IF, taxele, contabilittea in partida simpla, faptul ca poti sa ridici bani fara sa dai socoteala, sa astepti bilantul anual, faptul ca nu platesti si impozit pe venit/profit si impozit pe dividende,etc...

Si sa raspunzi cu averea personala. Eu nu as recomanda PFA, II......
Avantajele PFA, II IF sunt: taxe mici la infiintare, contabilitatea in partida simpla (trebuie confirmata/ verificata anual de catre inspectorul care raspunde de unitatea), titularul trebuie sa se ocupe de toate activitatile, inclusiv afacerea, contabilitatea. taxele pe munca.
Dezavantajele: obligatia titularului de afi calificat in domeniu (atentie angajatii II trebuie sa efectueze activitati auxiliare celei a titularului nu si cea principala, dar...), raspundere in solidar a titularului/ membrilor, cu intreaga avere, taxe sanatate si pensie (222 lei) minime obligatorii lunar, cheltuieli deductibile putine (atentie trebuie confirmate/ verificate de inspectorul fiscal), creditare dificila (banca cunoaste problema raspunderii cu intreaga avere!!).
Se preteaza pt o afacere de mici dimensiuni dar daca se doreste crestere trebuie trecut la SRL.
Avantaje SRL: taxe in functie de realizari/ salarii, cheltuieli deductibile mai largi, posibilitate de angajare a asociatilor/ administratorului (evitarea suprataxarii muncii), corectitudinea inregistrarilor (contabilitatea ofera in prezent tot mai multa siguranta in "confruntarea cu fiscul"), etc.
Dezavantaje SRL: cost relativ ridicat la infiintare/ modificari (se rezolva daca stii ce vrei sa faci si nu te schimbi, ba alimentara, ba transport, ba bar ca alalalt), contabilitatea (se gaseste si la 3-4 sute lei pe luna, deci mai putin ca taxele minime obligatorii ale PFA), impozitul pe venit/ profit/ dividente (se pot scadea prin investitii, achizitie de bunuri pe firma, etc.).
ATENTIE, toti cei care lucreaza in comert cu amanuntul, cu persoane fizice adica, trebuie sa aiba case de marcat!!!
Bun o forma sau alta se stabileste in functie de posibilitatile materiale, intelectuale, flerul in business, etc, al fiecaruia, DAR CONSIDER CA IN ACEST MOMENT un SRL poate fi intretiinut cu cheltuieli mai mici decat un PFA.
APROPO O INTREBARE?
Titularul I.I. se poate angaja in propria firma? Daca da precizati legea si articolul!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si srl ContSters87904 ContSters87904 Ce avantaje si dezvantaje prezinta un SRL si un PFA? (vezi toată discuția)
P.f.a sau srl? solomcarmendamiela solomcarmendamiela am autorizatie de artificier, doresc sa-mi deschid o afacere in acest sens ( participare la festivitati, nunti, etc. cu jocuri de arificii).Am actele necesare ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl codrutbuz codrutbuz Buna ziua, Doresc sa imi deschid o mica afacere si nu am un raspuns ferm la o intrebare - este necesar sa am un SRL sau este de ajuns un PFA pentru ... (vezi toată discuția)