avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu risc maternal

Buna

Exista anumite posturi ( conform COR) pt care nu se poate acorda concediu de risc maternal chair daca ginecologul recomanda?
Am o sarcina cu eminenta de avort, ginecologul mi-a dat scrisoarea medicala in care specifica ca se recomanda concediu de risc maternal dar cei de la medicina muncii au spus ca nu pot sa imi intocmeasca acest dosar datorita faptului ca am munca de birou si riscul nu este dat de felul muncii.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: - Elibet , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:39, 20 Mai 2011
Foarte ciudat ce spun cei de la medicina muncii. Sa va dea o baza lagala pentru ceea ce afirma.
Este foarte clar ca la sarcina cu risc se recomanda odihna totala, munca fie ea si de birou, presupune un efort fizic si stres psihic.
munca de birou: pozitie exclusiv sezanda; oboseala mentala - iata cel putin 2 riscuri (cf OUG 96 / 2003)
In alta ordine de idei: Casa de pensii a transmis medicilor de medicina muncii sa NU mai recomande CRM DACA gravida are probleme cu sarcina (in aceste cazuri obstetricianul / medicul de familie va acorda concediu pt boala obisnuita, chiar daca este nevoie sa fie prelungit prin comisia de expertiza). Motivatia CNPAS a fost aceea ca CRM este pt gravidele sanatoase, dar care lucreaza in conditii neadecvate (inclusiv cele 2 exemple de mai sus).
Am cerut opinia sefei catedrei de MM, si dna profesor a zis ca cei de la CNPAS au dreptate.
Pana anul trecut si eu recomandam CRM gravidelor cu probleme de sanatate, dar am ales sa ma conformez cerintelor CNPAS din momentul in care o colega era cat pe-aici sa plateasca ea concediile de risc maternal recomandate unei gravide cu mari probleme de sarcina. De atunci recomand CRM numai gravidelor cu sarcina necomplicata, daca acestea se plang de oboseala etc si angajatorul nu vrea sa inteleaga.
Tot conform OUG 96/2003 este normal ca acest concediu de risc maternal sa se acorde doar pentru riscuri generate de conditiile de munca, nu de starea fiziologica a salariatei insarcinata.

Deci, concediu medical pentru dvs, nu concediu de risc maternal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal Silvia Olteanu Silvia Olteanu Buna ziua! Am depus la HR in data de 07.03.2018,o scrisoare medicala de la ginecologul curant in care solicita sa mi se intocmeasca dosar de concediu de risc ... (vezi toată discuția)
Acte de la medicina muncii Davidescu Nicoleta Davidescu Nicoleta Buna Ziua!Doctorul ginecolog mia dat risc maternal deoarece am avut 2 internari cu eminenta de avort si probleme cu rinchii si mia recomandat repaus total fara ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal Bianca_vlasin Bianca_vlasin Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie mai speciala si poate imi da cineva niste raspunsuri. Acum 2 luni am pierdut o sarcina mare, la 30 saptamani (cauza - ... (vezi toată discuția)