avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită As dori o informatie ref executare
Discuție deschisă în Executare silită

As dori o informatie ref executare

Situatia este urmatoarea:
Tatal meu a avut un proces cu o persoana si anul trecut a pierdut definitiv procesul. A fost obligat la plata unei sulte de bani pentru un bun imobiliar. Este o suma pe care o apreciez mare.
Intre timp tatal meu a decedat. Noi suntem 2 frati si nu am deschis inca succesiunea.
Persoana cu care s-a judecata tata a deschis un dosar de executare si acum il continua impotriva noastra. Vrea sa ne execute pe noi pentru acea suma.
Are dreptul sa ne execute pe noi, care desi am fi mostenitorii nu avem inca deschisa succesiunea si bunul imobil nu e trecut la noi in proprietate.
Ce ne poate face aceasta persoana ca sa recupereze banii de la tatal meu - decedat??

Cel mai recent răspuns: actoru_vlad , utilizator 15:30, 20 Mai 2011
Da intradevar, nu se poate porni executarea impotriva Dv., dar va poate baga in cauza ca succesori ai defunctului, si, dupa aceea va executa pe Dv. Mostenitorii mostenesc si averea si datoriile defunctului, Deci va poate executa in urma unei introducerii in cauza ca mostenitori, si va solicita instantei deschiderea succesiunii, si poate solicita si 'sechestru asigurator si pe alte bunuri'...etc.:((
Functie de valoarea masei succesorale in raport cu sulta ,dvs si fratele urmeaza sa apreciati daca se justifica acceptarea masei succeorale
In situatia in care demarati dezbaterea succesiunii se presupune ca acceptati tot ce a ramas de la defunct ,atat activul cat si pasivul datorii,credite
va sfatuiesc sa acceptati succesiunea sub rezerva de inventar.
asta inseamna ca desi acceptati succesiunea, adica atat datoriile defunctului cat si bunurile acestuia, executarea silita nu se poate face decat in limita bunurilor ramase de pe urma tatalui dvs..
pentru exemplu: in urma vanzarii averii tatalui dvs. se obtin 3 mil lei iar datoriile totale sunt de 5 mil lei. din cei 3 mil lei se indestuleaza potrivit legii creditorii tatalui dvs. insa pentru cei 2 mil ramase de plata nu se poate urmarii averea dvs..
daca nu acceptati deloc succesiunea, sub nicio forma nu se pot urmarii bunurile dvs. personale pentru recuperarea datoriilor tatalui dvs..
daca acceptati pur si simplu succesiunea (nu sub rezerva de inventar) atunci intr-adevar veti accepta atat bunurile (activul) cat si datoriile (pasivul) iar daca din urmarirea silita a bunurilor tatalui dvs. nu se vor acoperii toate datoriile ca in cazul dat mai sus exemplu atunci pentru diferenta ramasa se pot urmarii si bunurile dvs..
daca acceptati succesiunea sub rezerva de inventar, pe langa faptul ca va puneti averea voastra la adapost, in cazul in care datoriile sunt mai mici decat valoarea bunurilor ramase dupa tatal vostru veti si ramane cu ceva.
daca veti lua o hotarare in acest sens va sfatuiesc ca acceptarea sau renuntarea sa fie facute la notarul public fiindca in cazul succesiunilor anumite actiuni sau inactiuni ale dvs pot fi interpretate ca acceptare sau neacceptare a succesiunii.
declaratia de acceptare sau neacceptare a succesiunii se face in termen de 6 luni de la data decesului si in este revocabila in acesta perioada si irevocabila dupa expirarea acestei perioade adica in timp de 6 luni va puteti razgandi de cate ori vreti dar dupa aceasta perioada se va tine seama de ultima declaratie
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
danielrotarurzd, utilizator
multumesc pentru lamuririle date

As avea insa o intrebare.
Daca nu acceptam succesiunea ce se intampla cu bunurile tatalui meu?
Le scoate la licitatie domnul care are de recuperat banii de la tatal meu?
cui ii raman bunurile daca nu acceptam succesiunea? si daca la licitatie sa spunem ca valoreaza mai mult ca datoria, cuii ii raman banii ramasi? tot lui?

In orice caz, au trecut 9 luni de la moartea tatalui si noi nu am deschis succesiunea dar din cate m-am interesat opereaza acceptarea tacita a succesiunii ca fratele meu locuieste in imobilul tatalui. In accest caz se mai poate face ceva, adica renuntare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiune marinarul marinarul am un frate care s-a sinucis..a avut lipsa in gestiune..vreau sa stiu cine plateste lipsa din gestiune?? (vezi toată discuția)
Plata ratelor la banca de catre urmasi enisirin enisirin Am o rugaminte: tatal unui prieten a decedat.Domnul facuse un imprumut, fara asigurare de viata, fara sa spuna sotiei suma reala imprumutata si a folosit banii ... (vezi toată discuția)
Card de credit sonigeanina sonigeanina Buna ziua Va multumesc din suflet pentru ceea ce faceti si ma bucur foarte mult ca am gasit in sfirsit un ajutor.Am si eu o mare problema cu EOS KSI.In urma ... (vezi toată discuția)