avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... termen conciliere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

termen conciliere

va rog sa ma ajutati cu urmatorul caz: in 20 iulie se vor prescrie 3 facturi pe care un fost client nu mai vrea sa mi le plateasca. Luni, 23 mai, avocatul meu va trimite invitatie la cconciliere, care va fi in a 15-a zi, adica pe 09 iunie. Am citit ca legea spune ca trebuie sa astept 30 de zile dupa confirmarea primirii (se va trimite pe fax la numarul afisat pe site-ul finantelor), ceea ce inseamna 24 iunie, care cade intr-o sambata, deci 27 iunie, deci pe 28 iunie pot sa-i trimit in judecata. Pana aici totul mi se pare clar, ma incadrez in termenul de prescriptie. Avocatul meu spune insa sa nu astept mai mult de cele 15 zile, sa-i trimit in judecata imediat, pentru ca in iulie incepe vacanta judecatoreasca etc... Intrebarile mele sunt: 1. daca fac cum zice avocatul, si daca debitorul meu contesta, in ce fel risc sa mi se prescrie creanta? adica, daca mi se respinge cazul in urma contestatiei lui, se intrerupe prescriptia sau nu? 2. daca fac cum zic eu si-l dau in judecata pe 28 iunie, de ce trebuie sa ma intereseze ca incepe pe 1 iulie vacanta? Scopul meu e sa-l trimit in judecata pana nu mi se prescrie soldul... Va rog mult sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 20:21, 19 Mai 2011
Daca tot aveti avocat, va sfatuiesc sa aveti incredere in el, stie ce zice.
Nu mai asteptati concilierea, formulati ordonanta de plata in instanta, si chiar daca se va respinge, termenul de prescriptie se va intrerupe de la data inregistrarii actiunii.
Pentru ordonanta de plata sau somatia de plata nu este obligatorie concilierea, iar taxa de timbru este de 39 lei.
Nu stiu ce este aceea ordonanta de plata. Imi explicati, va rog? Pricep repede!
Nu am avut contract semnat cu acest client, dar am: 2 extrase de cont cu confirmare de sold confirmate de el (pe fax), plata partiala a acestui sold, notificare si somatie de plata treimise de mine. Ordonanta se poate aplica in acest caz?
Pentru ca tot pricepeti repede, studiati OG 5/2001si OUG 119/2007.
Dvs. va incadrati la OG5/2001, iar daca aveti deja o plata partiala, inseamna recunoasterea soldului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrerupere prescriptie fannatura fannatura Am urmatorul caz: am facturi emise catre un fost client pe data de 20.06.2008, termenul de plata inscris pe facturi 30 de zile, deci 20.07.2008. Am sold ... (vezi toată discuția)
Confirmare de primire fannatura fannatura Un client rau platnic refuza sa primeasca orice corespondenta pe care i-am trimis-o cu Cargus, cu prioripost cu confirmare de primire, pe fax (cica e stricat ... (vezi toată discuția)
Prescriptie intrerupta de conciliere? robertsega32 robertsega32 Avem o factura neachitata emisa in 27 martie 2006. Intre noi si debitor au continuat sa exista raporturi comerciale intre timp, iar noi am incercat sa obtinem ... (vezi toată discuția)