Buna ziua, sunt in concediu de maternitate incepand cu luna februarie si lucrez ca bugetar, in invatamant. in luna martie am nascut si momentan sunt inca in concediu postnatal. nelamuririle mele sunt legate de plata aferenta lunilor acestora. Si anume: in luna martie am fost platita cu aprox 150 de Ron mai mult decat pe luna aprilie. Secretara mi-a motivat ca in martie au fost 23 de zile lucratoare fata de luna aprilie in care au fost 20 de zile. In ce masura variaza plata concediului atat timp cat eu stiu ca se face media ultimelor 6 luni lucrate inainte de concediu. Exista vreo baza legala care sa ma lamureasca si pe mine, este normal sa varieze venitul?
Va multumesc pentru atentie,
Elena Jinga
Da este normal pentru ca la concediul prenatal si postnatal se plateste 100% din valoarea salariului pe luna/lucrata normal...Dupa expirarea concediului postnatal atunci va fi o suma fixa pe un an sau pe doi ...in functie de alegerea dv.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.
1. Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca sa calculeaza ca medie zilnica a bazei de calcul.
2. Media din cele 6 luni se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si rezulta media zilnica la care se aplica procentrul legal.. Aceasta se inmulteste cu numatul de zile lucratoare din fiecare luna de plata (v. Normele de aplicare a OUG 158/2005 aprobate prin Ordinul comun al MS si CNAS nr. 60/32/2006).