avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... imprumut
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

imprumut

un prieten de`al meu s`a imprumutat de o suma de bani de la o cunostinta de a lui, fara nici un fel de act sau martori, problema esta ca momentan nu are toti bani ca sa ii restituie, persoana de la care s`a imprumutat ii face acum probleme, il ameninta ca face ca drege....intrebarea mea este poate sa ii faca si sa ii dreaga ceva???????( problema nu e ca nu vrea sa ii dea banii ci nu ii are momentan)
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2008
nKara, utilizator
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 22:54, 16 Iulie 2008
Prietenul care a dat banii are motivele lui sa fie suparat, pentru ca a dat banii pe loc, iar cand are nevoie de acestia, nu poate sa beneficieze de ei. Poate este suparat si pentru ca nu a facut nici un act scris cu care sa dovedeasca faptul ca a dat banii imprumut si ca a mers "pe incredere".
Daca nu are act scris pentru dovedirea pretentiilor, nu poate dovedi imprumutul cu martori daca valoarea sumei depaseste 250 Euro. Insa asa este corect sa primeasca banii inapoi.
N-am inteles intrebarea "daca poate sa-i dreaga ceva??????". Dar ce? E mester?
Intentia "prietenului " de a gasi o modalitate ....nici macar nu mai conteaza cauza....de a se pune la adapost de achitarea unei datorii nu ii face cinste.
Din cite am inteles "prietenul" are parte din bani, sa ii restituie pe aceea si in mod sigur va mai obtine un termen pentru restituirea diferentei.
inca o data nu e vb ca nu vrea sa ii restituie ,ei s`au inteles la o data numai ca cel care a impumutat banii ii vrea mai repede......vreau doar sa stiu daca poate face ceva pe cale legala ca sa isi recupereze banii.
si mai e ceva ii vrea pe toti o data.prietenul meu primeste amenitatri cum ca respectivul ar veni cu politia peste el,ba ca il snopeste in bataie ba ca il da in judecata si tot asa. sa zicem ca ar gasi un notar care ii va face ceva in scris cu semnatura si asa mai departe, ar avea vreo valoare acel act? suma nu este foarte mare este in jurul a 300 si ceva de euro .
Buna ziua!
Treaba asta cu facutul si dresul nu are nicio legatura cu raspunderea juridica.
Ceea ce ii poate face in mod legal este sa il cheme in judecata in instanta si sa ceara obligarea datornicului la plata sumei. Asta in cazul in care reuseste sa faca dovada ca l-a imprumutat.
Dupa ce obtine sentinta, daca este favorabila, o investeste cu formula executorie si o poate pune in executare prin executor judecatoresc.
Cam asta ii poate face, in mod legal.
Pentru orice alte faceri si dregeri exista posibilitatea formularii de plangere penala impotriva autorului, daca facerile si dregerile capata un caracter penal.
Cu stima,
av. Silviu Serban

Alte discuții în legătură

Imprumut in euro - restituire in lei Soledana Soledana buna ziua. va rog sa ma ajutati cu lamuriri pentru urmatoarea situatie: un prieten a incheiat un contract de imprumut cu o alta persoana fizica, pentru suma ... (vezi toată discuția)
o prietenă m-a rugat să o împrumut cu o sumă mare de bani (40.000 euro) pentru o perioadă de timp. vreau să o ajut, dar în același timp vreau și să mă protejez. ce acte trebuie să fac? adi_0264 adi_0264 Buna ziua, o prietena m-a rugat sa o împrumut cu o suma mare de bani (40.000 euro) pentru o perioada de timp, Vreau sa o ajut , dar in același timp vreau și ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez/ marianabrt marianabrt buna ziua tuturor,am o problema si vreau sa ma ajutati cu niste lamuriri.problema ar fi urmatoarea,in 2009 am imprumutat o prietena a mea cu o suma de ... (vezi toată discuția)