avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... procura parinte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

procura parinte

fiica mea are 8 ani ,in urma divortului tatal a obtinut ore de vizite pe care niciodata nu-e nici nu le-a respectat nici nu a vizitat copilul locuim in orase diferite .am nevoie de procura de a putea fiica mea sa plece intr-o tabara de la scoala finantata de o fundatie fiind la o scoala privata,dar se pare ca fostul sot imi pune piedici ,ce pot face in acest sent ,dar pe viitor referitor la orele de vizita se pot anula printr-un proces sau cum?va multumesc
Cel mai recent răspuns: FLORIN-MADALIN CONSTANTIN , Consilier juridic 08:49, 25 Mai 2011
Daca aveti o hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului nu ar mai fi necesar acordul tatalui. Daca autoritatile refuza insa sa il lase pe minor sa paraseasca tara, si tatal refuza sa isi dea acordul in acest sens, pueti porni un proces de ordonanta presedentiala, care se judeca de urgenta, prin care sa solicitati instantei de judecata sa suplineasca consimtamantul tatalui. Veti motiva ca tatal refuza sa isi dea acordul in acest sens si e urgent ca fetita sa poata pleca din tara.
In privinta dreptului de vizitare, acest drept apartine parintelui caruia nu i-a fost incredintat minorul si face parte din dreptul mai larg al acestuia de a avea legaturi personale cu copilul. Fiind un drept al carui titular este tatal, el poate exercita sa nu acest drept. Dvs. nu puteti face nimic in acest sens, fiindca e vorba de un drept al carui titular nu sunteti dvs, si in plus e un drept acordat de lege si de instanta de judecata tatalui copilului.
Mai mult decat a explicat dna. Alina Borza, as veni in completare si va pun invedere urmatoarele:
- in ceea ce priveste programul de vizitare a minorului, cata vreme acesta este stabilit printr-o hotarare judecatoareasca definitiva si irevocabila, nu mai puteti reveni asupra lui.
- in privinta procurii, da trebuie sa obtineti o procura de la tata si da il puteti actiona in judecata pe cale de ordonanta presedentiala, intr-ucat aceasta se judeca cu precadere, avand termene de judecata de urgenta, insa ceea ce trebuie sa mai stiti este ca in cazul in care mergeti pe aceasta cale, mai este nevoie sa consemnati la dispozitia instantei o cautiune, care in acest caz va fi de 500 de lei. Cautiunea platita se va returna in cazul in care instanta va considera ca intemeiata cererea dumneavoastra, cerere prin care dvs. trebuie sa dovediti faptul ca sotul nu are niciun temei real pe care sa-si bazaze refuzul, ci o face doar din rea credinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara.in ce condiții pot pleca intr o alta tara cu un ... Ana ionela Ana ionela Bună seara.In ce condiții pot pleca intr o alta tara cu un copil minor,fiind divortata am hotărârea de divort in care copilul imi este încredințat? Vă ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca Andreea_2003 Andreea_2003 ce inseamna , concret, exercitarea autoritatii parintesti, in comun de catre ambii parinti? ce trebuie sa stabileasca impreuna parintii? exercitarea ... (vezi toată discuția)
Cerere ordonanta presedintiala incredintare minor pavelfloarea pavelfloarea am avut custodia copilului minor in cls a 6a pana anul acesta cand, la dorinta mamei si cu acordul copilului, prin hotarare s a stabilit custodia la mama sa. ... (vezi toată discuția)