Intrebarea mea este daca o firma care primeste in contabilitate o factura care nu are completat numele si CNP-ul persoanei care emite factura poate fi trasa la raspundere pentru ceva anume.
Utilizatorul care pune intrebarea nu se refera la aceste date, ci la persoana care completeaza, scrie efectiv factura !
Asa cum am mai spus stiu ca s-a desfiintat aceasta obligativitate chiar de vreo 2 ani dar mi-e greu sa gasesc in noianul de legislatie, repede, acum si textul de lege.
In principiu, persoana care a facut achizitia si a adus la dumneavoastra factura, trebuie sa urmareasca daca persoana care a completat factura de la vanzator si-a trecut numele si CNP-ul si sa-l atentioneze.
Si in cazul delegatului aceste date sunt obligatorii.
Ordin nr.29/M.O 48/26.01.03
Art. 3
(1) In situatia in care bunurile nu se livreaza de la sediul social inscris in antetul facturii fiscale sau al altui document legal aprobat pentru livrarea bunurilor, se vor mentiona pe factura fiscala sau pe documentul respectiv, in mod suplimentar, elementele de identificare a locului de expediere a bunurilor, si anume: denumirea sucursalei, punctului de lucru etc., localitatea, strada si numarul, sectorul/judetul.
(2) In partea stanga jos a facturii fiscale vor fi mentionate si datele de identificare a persoanei care efectueaza livrarea bunurilor, si anume: numele si prenumele, seria si numarul actului de identitate (buletin de identitate, carte de identitate sau pasaport), codul numeric personal.
(3) Persoanele juridice care utilizeaza facturi fiscale specifice, aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice, care nu au rubrica speciala pentru inscrierea datelor de identificare prevazute la alin. (2), pana la modificarea (adaptarea) formularelor respective vor inscrie (completa) in partea de jos a formularului datele persoanei autorizate sa efectueze livrarea bunurilor.
(4) Pe facturile fiscale care se utilizeaza pentru prestari de servicii se vor mentiona, in mod expres, numarul si data contractului, respectiv ale comenzii, in cazul prestarilor de servicii ocazionale care nu au la baza un contract.
(5) Prevederile alin. (1)-(3) nu se aplica pentru livrarile de bunuri in sistem cash & carry.
Nu mai este obligatoriu CNP si nume delegat ; ordinul 29 de mai sus era dat in aplicarea hg831 , care a fost abrogata prin hg 105 , prin urmare nu mai este aplicabil.
Ordinul 3512 , la pct 15 prevede " factura de intocmeste si utilizeaza cf prevederilor codului fiscal " iar in codul fiscal nu prevede aceasta obligatie .
l-am atentionat, dar in cazul in care nu are bunavointa sa imi aduca o alta factura si cu aceste datecompletate avem noi vreo raspundere pentru ca am receptionat si inregistrat factura?
Delegat/factra fiscala
as dori sa stiu o baza legala unde pot afla informatii cu privire la persoana care poate fi trecuta ca "delegat" pe o factura fiscala, in cadrul rubricii "date ... (vezi toată discuția)