Silviuleeeee!!!
Omul vorbeste din partea cabinetului...
Dar, ca de obicei, nu citim... :slap:
Aici era un avocat acre isi intreba colegii ce cred ei despre o situatie...
Oricum, la cat de frumos i-ai raspuns, poate te ia de avocat... :giggle:
Din punctul meu de vedere, contractul trebuie sa fie clar, sa contina prevederi referitoare la facturare, modul de achitare a onorariului si data platii acestuia. Factura si chitanta oricum este obligatorie, indiferent daca este cabinet individual sau SC.
Da, ok, ideea e daca se emite inainte sau dupa plata factura...
De chitanta nu vorbim, se plateste prin banca, de exemplu, depinde de situatie...
Eu stiu ca factura e o instiintare de plata... Sunt de acord ca se poate emite si inainte si dupa, dar vorbim de legalitatea clauzei respective...
Consideri ca daca nu se emite factura la data aratata in contract e vreo problema? Ca, asa cum spunea cineva mai sus, daca nu ti se emite factura, nu ai nicio obligatie de plata?
Avlil eu vad asfel lucrurile:
Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar .
Principalele modificari aduse Codului Fiscal 2008 privind impozitele, taxele si alte reglementari valabile de la 1 ianuarie 2008:
Factura se emite obligatoriu de catre firmele inregistrate in Romania in scopuri de TVA atat pentru evidentierea TVA colectata cat si pentru inregistrarea veniturilor aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii.
Factura se emite si pentru situatiile in care nu exista obligatia colectarii TVA, cum ar fi de exemplu, operatiunile de livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere a TVA, scutite fara drept de deducere a TVA sau neimpozabile in Romania.
Termenul de emitere este pana cel mai tarziu in cea de-a 15-a zi calendaristice a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al TVA(data livrarii bunurilor, data prestarii serviciilor, data acceptarii de catre beneficiar a situatiilor de lucrari, etc.).
Nu sunt obligate sa emita facturi firmele care realizeaza urmatoarele tipuri de operatiuni:
- transportul persoanelor cu taximetre;
- transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau a abonamentelor;
- livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, consemnate in documente, fara nominalizarea cumparatorului;
- livrarile de bunuri si prestarile de servicii consemnate in documente specifice.
Totusi, obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile enumerate anterior intervine in momentul in care beneficiarul solicita factura in mod expres.
ATENTIE!
Firmele care nu au obligatia sa emita factura trebuie sa inregistreze veniturile realizate zilnic pe baza monetarului, a chitantei, a raportului zilnic emis de casa de marcat si a altor documente specifice activitatii desfasurate.
Liliana, de ce nu i-ar fi util mesajul si cabinetului de avocatura?
Cat despre atentie... apare ca utilizator, spune ca are un contract de asistenta juridica, nu semneaza ca avocat si nici nu specifica ce calitate are in acel contract!
Unde e lipsa de atentie?
Poate lipsa de telepatie, ca de atentie nu cred.
Nu cunosc nick-urile utilizatorilor sa stiu cu ce se ocupa.
Oricum, raspunsul ramane valabil pentru utilizator fie el avocat, ori nu.
Cu stima,
av. Silviu Serban