avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contract de servicii: SRL, II, sau contract PF?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contract de servicii: SRL, II, sau contract PF?

Am un SRL, cu activitatea suspendata pe 3 ani. Perioada expira peste 1 luna. Primaria unei comune din alt judet, imi da o suma (considerabila) pentru o lucrare . Intrebarea mea este: cum este mai convenabil pt. mine? Emit o factura prestari servicii pe SRL?(de 6 ani nu am mai facut nimic cu srl) infiintez o II (intreprindere individuala)? accepta primaria un contract cu o persoana fizica?
Daca infiintez o I.I. , sa aleg "norma de venit" sau 16%?
Cu CAS, Somaj, si Sanatate ; nu ajung mai mult decat as fi facturat pe srl.?
Pe SRL, am posibilitatea acum sa-mi aleg forma de impozitare?(3% sau 16%)
Numai stiu cum trebuie scoti banii din firma, sub ce forma, pt. a ma putea folosi de ei?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 09:07, 27 Mai 2011
Daca primaria va da contractul prin procedura de incredintare directa, nemaifiind nevoie sa duceti un istoric narativ si financiar al firmei, atunci ramaneti si lucrati pe srl-ul pe care-l puteti reporni. Vedeti sa aveti codul caen trecut in statut pentru activitatea pe care o veti presta cu contract de prestari servicii catre primarie si sa fie autorizat. Asta se rezolva la registrul comertului.
Pentru faptul ca presupun ca cifra de afaceri va fi mai mare si veti avea poate si ceva cheltuieli pe care o sa doriti sa le deduceti(cel putin cele cu salariile dar si altele pe care doar le presupun pentru ca nu ne-ati dat detalii legate de ce servicii veti acorda primariei), nu renteaza sa optati pentru impozitarea 3% ci pentru varianta cu 16%.
Aveti grija ca incasarea facturilor pe care le veti emite catre beneficiar(primaria) se va face mai cu intarziere.
Banii din firma ii puteti ridica doar sub forma de dividende, in prima parte a anului urmator, daca pe ansamblu firma va avea profit si dupa retinerea si plata impozitului pe dividende.
Opinie. Aveti grija daca lucrati cu institutia publica(primaria) sa aveti evidenta contabila bine pusa la punct. Succes.
Primaria acorda bani, bisericii, pt. lucrari de amenajare interioara. Firma mea ,SRL, are trecut in statut, obiectul de activitate respectiv. Nu necesita angajari, materialele si cheltuielile aferente vor fi f. mici. Intrebarea mea este: Pot opta pt. impozitarea , 3% , acum in mijlocul anului?Este 3% din incasari? 16% reprezinta cota din profit? Dividentele se impoziteaza si ele inca o data? si cu cat?
Avand in vedere ca nu am avut activitate in ultimii ani, nu mai stiu ce dari voi mai plati catre stat. CAS, CASS, SOMAJ, , aferente firmei,? pentru mine nu ma intereseaza.
Cum scot banii din firma, dupa ce ii incasez? Ce inseamna dividentele? trebuie sa astept anul ce vine pt. a incasa dividentele? Banii ii las in banca, cash am voie sa ii tin doar intr-o suma limitata(nu mai stiu exact, 2000 ron, conform registrului de casa? pe zi)
Ma scuzati daca sunt ignoranta, dar am avut bebe si am stat cu el in ultimii ani.
Vreau sa gasesc solutia ideala, pt. a plati cat mai putin dar totodata a fi in regula si corecta.
Acum nu mai puteti opta pentru simplul fapt ca trebuie indeplinite unele conditionalitati la 31 decembrie anul precedent si cum firma a fost inactiva, nu le aveti.
Acolo insemna aplicarea puocentului de 3% pe cifra de afaceri(valoarea tuturor facturilor din activitatea prestata minus tva) iar 16% se aplica asupra profitului brut. Deci macar cheltuieli cu salariile si cele cu ceva materiale pe care le veti folosi in procesul de reparatie si tot veti avea. Deci e bine sa nu va mai ganditi la prima varianta.
Pentru a va pune orientativ la curent cu total impozite pe forta de munca, am sa va spun ca pentru un salariu net, se platesc in plus total impozite salariat si angajator cam 60%. Mai trebuie sa tineti contul ca trebuie sa va planificati o suma de bani pentru cheltuieli contabile si pentru protectia muncii.
Da. Pentru dividende trebuie sa asteptati sfarsitul exercitiului financiar. Impozitul pe dividende e de 16% dar acesta se plateste doar daca se distribuie profitul in dividende.
Nu uitati ca dupa ce obtineti de la registrul comertului hotararea judecatorului de reluare a activitatii, pe baza cererii depuse de dumneavoastra, trebuie sa mergeti cu o copie, si la finante si sa completati declaratia 010 in care pe langa bifarea ca veti fi platitoare de impozit pe profit la trimestru, mai trebuie sa va bifati toate impozitele pe contributii sociale(salarii). Apoi trebuie depusa lunar declaratia112 care se va depune numai electronic, pe baza semnaturii electronice de la 01 iulie si care inlocuieste multitudinea de declaratii care se depunea inainte.
De asemenea sa incheiati OBLIGATORIU contracte de munca pentru salariatii pe care-i veti folosi si sa trimiteti revisalul in ultima zi lucratoare dinaintea primei zile de munca a salariatilor trecuta in contract.
La acestea ma refeream ca puteti , in loc sa va bateti capul dumneavoastra cu ele, atat contabilitatea cat si resursele umane, sa faceti contrat de prestari servicii cu firme autorizate si va vor costa ceva bani.
In final sanatate celui mic.:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare srl 3% ionut2001 ionut2001 Revin cu o noua intrebare in incercarea de a ma clarifica: Ma ocup cu webdesign-ul. Doresc sa infiintez firma numai pentru webdesign. Doresc sa ma angajez cu ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma sau pfa andreiunicat andreiunicat Buna tuturor , Am si eu o nelamurire de 2 ani ma ocup de pagini web freelancer mai bine zis pana acum nu am fost nevoit sa dau facturi sau chitanta pentru ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit danabra danabra doresc sa infiintez un SRL si vreau sa stiu ce impozite (si alte taxe) am de platit statului lunar ( trimestrial, anual) (vezi toată discuția)