avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozitarea primelor ?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozitarea primelor ?

Buna ziua,

As dori sa stiu daca exista o limita maxima impusa in momentul acordarii primei unui salariat pentru indeplinirea unor sarcini, activitati si responsabilitati suplimentare functiei de baza? (Ex.: prima nu poate depasi suma de....???)

Se mai plateste impozitul de catre angajator de 19,5%, iar de catre angajat de 9,5%? Daca da, cand se aplica aceasta impozitare: la acordarea primei? Daca nu, mai este valabil Ordinul 122 / 21.02.2008 emis de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, sau a fost si acesta modificat intre timp? #-o

Va multumesc anticipat.

O zi excelenta tuturor!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:57, 6 August 2008
Nu exista o limita maxima de acordare a unei prime unui salariat.
Pentru premiile anuale si cele din cursul anului, sub diferite forme, altele decat cele reprezentand participarea salariatilor la profit se datoreaza CAS. - Ordin nr.122/2008.
Va multumesc pentru raspuns, d-l Bucuroiu. Inteleg ca se va plati CAS. Aceasta inseamna 9,5% ? Cine plateste: numai angajatorul sau si angajatul? Din pacate nu prea am avut tangenta cu contabilitatea:(
Buna seara,

Revin la intrebarea mea legata de impozitarea primelor...cu o alta intrebare.

Pentru a se acorda o prima de aprox. 13.000 RON unui salariat este nevoie de o decizie/hotarare scrisa a administratorului/directorului societatii angajatoare in baza careia sa se acorde aceasta ? Salariul brut este de 6.630 RON.

Titlul cu care aceasta urmeaza sa se acorde este: "prima pentru indeplinirea de sarcini, activitati si responsabilitati suplimentare functiei de baza / fisei postului pentru perioada 01.02-01.06.2008" [este mentionata in Ordinul 122/21.02.2008, lit. (c)].

Va multumesc anticipat!

Ella
Da, este nevoie de decizia scrisa a administratorului / directorului societatii emisa in acest sens.
Am sters din greseala mesajul anterior. Spusesem ca administratorul a intrebat o jurista daca este necesar sa emita/semneze o astfel de decizie, iar acea jurista i-a spus ca nu este nevoie. Eu am redactat deja decizia respectiva, dar nu vrea sa o semneze... Nu exista nicio prevedere in niciun document al soc. cu privire la modalitatea de acordare a primelor....In cazul unui control, soc. poate avea probleme daca nu semneaza aceasta decizie? Presupun ca angajatul care a primit prima nu poate fi afectat daca soc. are probleme din aceasta cauza....Sau???:-/

Alte discuții în legătură

Juristul poate fi obligat să semneze /avizeze asemenea acte ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Astăzi s-a pus problema ca juristul instituției noastre publice să pună semnătura pe Statele de plată..... Vă rog frumos să mă ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu transportul salariatilor m_nitu m_nitu Buna dimineata! Am si eu o intrebare: ce documente trebuie sa aduca salariatul pentru a i se deconta cheltuielile cu transportul la si de la locul de munca? ... (vezi toată discuția)
Prime pentru angajati rebecavalentina rebecavalentina Buna ziua. Ma puteti ajuta si pe mine intr-o problema? Care este valoarea maxima care se poate acorda ca prima de Craciun in cazul in care avem 2 angajati, ... (vezi toată discuția)