elibet a scris:
prima data trebuie sa aveti evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala (se efectueaza de catre un evaluator de risc - PFA, SEPP).
Imi spuneti si mie care este prevederea legala care impune ca evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala se efectueaza de catre un "evaluator de risc"?
si acum la subiect
Am citit discutia de mai sus si am o intrebare : daca nu am acel curs nu pot face instructajul periodic subordonatilor mei ( in numar de 21) ?In cadrul firmei exista un deparament care se ocupa de SSM si cu toate aceste mi s-a spus ca tot eu , ca si conducator al locului de munca, trebuie sa fac acel instructaj, desi nu am nici pregatirea nici timpul necesar. Mentionez ca persoana care se ocupa de acel departament are acel curs. Cum este legal? poate face acel instructaj un departament special creat in firma ? pe baza unei decizii a administatorului sau alt document ?
Este correct, in calitate de conducator direct al locului de munca aveti obligatia sa efectuati instruirea la locul de munca si periodica. Pentru conducatorul locului de munca nu se prevede in legislatia actuala in domeniul SSM necesitatea unui nivel de pregatire obtinut prin cursuri.
In NM de aplicare a Lg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare, se prevede.
ART. 91
(1) Instruirea la locul de muncă se face de către conducătorul direct al locului de muncă
ART. 96
(1) Instruirea periodică se efectuează de către conducătorul locului de muncă.