avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Documentatie si instructaj protectia muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Documentatie si instructaj protectia muncii

Buna ziua,
Oare cine ar putea sa ma ajute cu niste informatii privind documentatia si frecventa instructajelor de protectia muncii?
Concret, este vorba de o microintreprindere cu 4 angajati, ce isi desfasoara activitatea in doua birouri (camere), situate la parterul unui imobil, spatiu pe care firma l-a inchiriat de la proprietar. Nu este vorba de fabricare de bunuri materiale, ci de activitate zilnica de birou - se utilizeaza calculator, imprimanta, telefon etc.
Care este frecventa obligatorie prevazuta de legislatia in vigoare pentru instructaje, sau unde pot gasi o astfel de informatie? Compania poate face ea insasi aceste instructaje, sau trebuie facut apel la o firma specializata (cu costurile de rigoare, evident...)?
Va multumesc.

P.S. Idem si pentru PSI
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 19:24, 21 Mai 2012
buna seara,
Am citit discutia de mai sus si am o intrebare : daca nu am acel curs nu pot face instructajul periodic subordonatilor mei ( in numar de 21) ?In cadrul firmei exista un deparament care se ocupa de SSM si cu toate aceste mi s-a spus ca tot eu , ca si conducator al locului de munca, trebuie sa fac acel instructaj, desi nu am nici pregatirea nici timpul necesar. Mentionez ca persoana care se ocupa de acel departament are acel curs. Cum este legal? poate face acel instructaj un departament special creat in firma ? pe baza unei decizii a administatorului sau alt document ?
elibet a scris:

prima data trebuie sa aveti evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala (se efectueaza de catre un evaluator de risc - PFA, SEPP).

Imi spuneti si mie care este prevederea legala care impune ca evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala se efectueaza de catre un "evaluator de risc"?

si acum la subiect

Am citit discutia de mai sus si am o intrebare : daca nu am acel curs nu pot face instructajul periodic subordonatilor mei ( in numar de 21) ?In cadrul firmei exista un deparament care se ocupa de SSM si cu toate aceste mi s-a spus ca tot eu , ca si conducator al locului de munca, trebuie sa fac acel instructaj, desi nu am nici pregatirea nici timpul necesar. Mentionez ca persoana care se ocupa de acel departament are acel curs. Cum este legal? poate face acel instructaj un departament special creat in firma ? pe baza unei decizii a administatorului sau alt document ?

Este correct, in calitate de conducator direct al locului de munca aveti obligatia sa efectuati instruirea la locul de munca si periodica. Pentru conducatorul locului de munca nu se prevede in legislatia actuala in domeniul SSM necesitatea unui nivel de pregatire obtinut prin cursuri.
In NM de aplicare a Lg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare, se prevede.
ART. 91
(1) Instruirea la locul de muncă se face de către conducătorul direct al locului de muncă

ART. 96
(1) Instruirea periodică se efectuează de către conducătorul locului de muncă.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dispozitie privind instruirea periodica marcelandrei19 marcelandrei19 De curand am fost informat pe e-mail-ul de serviciu ca s-a emis o \\"Dispozitie...\\" si sunt responsabil cu instructajul periodic pentru colegii de ... (vezi toată discuția)
Servicii ssm si psi Tatu M Tatu M Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)
Instrucțiuni periodice ssm GabsStoica GabsStoica Bună ziua, Lucrez într-o instituție publică și sunt la început de drum ca și inspector pe SSM. Cred că îmi va lua mult timp să invăț ținând cont ... (vezi toată discuția)