avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... procedura penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

procedura penala

in anul 2009 o judecatorie pronunta o hotarire intr-o cauza penala.Aceasta hotarire este atacata cu apel de catre parchet si de catre inculpati.Se judeca apelul de catre tribunal in decembrie 2009 se pronunta o hotarire care este atacata cu recurs de catre parchet si de catre inculpati.Se judeca recursu la curtea de apel care caseaza sentinta si trimite cauza la rejudecare pe tribunal.Se judeca iar de catre tribunal si iar este atacata cu recurs.Se judeca din nou recursul pe curtea de apel care iar caseaza sentinta si trimite cauza la rejudecare pe tribunal.Ieri tribunalul ridica din oficiu exceptia ca nu acesta ar fi competent sa judece ci curtea de apel in baza art.xxiv din legea nr.2020/2010. Este corect sa-mi explice cineva va rog cum se procedeaza . Nu se mai judeca apelul ci merge direct in recurs? As vrea daca se poate si prevederile acestui articol xxiv din Legea nr.202/2010
Cel mai recent răspuns: marianavacaru , utilizator 17:22, 2 Februarie 2012
Art. XXIV
(1) Hotararile pronuntate in cauzele penale inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi raman supuse cailor de atac, motivelor si termenelor prevazute de legea sub care a incpeut procesul.
(2) Procesele in curs de judecata la data schimbarii competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante, dispozitiile referitoare la competenta instantelor din Codul de procedura penala, republicat, cu modificarile de completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, aplicandu-se numai cauzelor cu care instantele au fost sesizate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi.
(3) In caz de desfiintare sau casare cu trimitere spre rejudecare, dispozitiile prezentei legi privitoare la competenta sunt aplicabile.
(4) Dispozitiile privitoare la recursul in interesul legii se aplica numai sesizarilor formulate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi.
(5) Cauzele aflate in cursul urmaririi penale raman in competenta organelor de urmarire penala care erau legal sesizate la momentul intrarii in vigoare a prezentei legi. Sesizarea instantei in aceste cauze se va face potrivit normelor de competenta in vigoare la momentul emiterii rechizitoriului.
deci care este instanta competenta dupa art.xxiv alin.3 . Va rog sa-mi raspunda cineva explicit .
va rog si articolul cu competenta dupa legea nr.202/2010. Va rog un raspuns cit mai urgent.
Da, infractiunile care se judeca in prima instanta la judecatorie vor fi atacate direct cu recurs, nu mai exista apel.
Acum depinde de infractiune, daca vorbim despre o infractiune a carei actiune penala se pune in miscare la plangere prealabila atunci se va judeca in recurs la Tribunal, daca actiunea penala a infractiunii este pusa in miscare din oficiu atunci se va judeca cu recurs direct la Curtea de Apel.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2011
ContSters178374, utilizator
Ma uimeste aceasta decizie pentru ca,Curtea de apel se pronunta si caseaza sentinta in luna februarie si trimite la rejudecare cauza pe tribunal , la acea data Curtea de apel nu stia de aceasta lege 202/2010 ? De ce tribunalul dupa 4 termene invoca aceasta exceptie de competenta ? M-am saturat de justitia din Romania care nu are cap si coada. Nu era mai bine ca aceasta instanta superioara respectiv Curte de apel sa judece nu sa caseze si sa trimita la rejudecare pe instanta de apel respectiv tribunal ? Se presupune ca legea 202/2010 accelereaza procesul nu al plimba de la o instanta la alta si Curtea Suprema trebuie sa decida care instanta este competenta sa judece recursul! Cati ani trebuie sa ne judecam ? Deja sint 10 ani si de 6 ani stau suspendata din functia publica pe care eram angajata actualmente suspendata ! Daca poate cineva sa-mi raspunda sau sa-mi dea o explicatie va rog !

Alte discuții în legătură

Furt calificat (recurs....apel) deea86 deea86 Buna seara,mai am si eu o intrebare,dupa ce se da o condamnare urmeaza un recurs,dar dupa acest recurs mai urmeaza ceva? apel sau altceva? mentionez ca este ... (vezi toată discuția)
Sunt in apel penal, mai am calea recursului potrivit l202/2010? avav avav Am o intrebare, sunt in apel penal pt. o infractiune de inselaciune savarsita in 1997. Lupt tare sa trimit cauza spre rejudecare la instanta de fond, insa nu ... (vezi toată discuția)
Sentințele supuse apelului george_puchiu george_puchiu nelămurire mea constă în interpretarea art 361 alin. (1) lit a) Cod procedură penală, articol reglementat prin legea 202/2010 și care statuează că ... (vezi toată discuția)