in anul 2009 o judecatorie pronunta o hotarire intr-o cauza penala.Aceasta hotarire este atacata cu apel de catre parchet si de catre inculpati.Se judeca apelul de catre tribunal in decembrie 2009 se pronunta o hotarire care este atacata cu recurs de catre parchet si de catre inculpati.Se judeca recursu la curtea de apel care caseaza sentinta si trimite cauza la rejudecare pe tribunal.Se judeca iar de catre tribunal si iar este atacata cu recurs.Se judeca din nou recursul pe curtea de apel care iar caseaza sentinta si trimite cauza la rejudecare pe tribunal.Ieri tribunalul ridica din oficiu exceptia ca nu acesta ar fi competent sa judece ci curtea de apel in baza art.xxiv din legea nr.2020/2010. Este corect sa-mi explice cineva va rog cum se procedeaza . Nu se mai judeca apelul ci merge direct in recurs? As vrea daca se poate si prevederile acestui articol xxiv din Legea nr.202/2010
Art. XXIV
(1) Hotararile pronuntate in cauzele penale inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi raman supuse cailor de atac, motivelor si termenelor prevazute de legea sub care a incpeut procesul.
(2) Procesele in curs de judecata la data schimbarii competentei instantelor legal investite vor continua sa fie judecate de acele instante, dispozitiile referitoare la competenta instantelor din Codul de procedura penala, republicat, cu modificarile de completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, aplicandu-se numai cauzelor cu care instantele au fost sesizate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi. (3) In caz de desfiintare sau casare cu trimitere spre rejudecare, dispozitiile prezentei legi privitoare la competenta sunt aplicabile.
In Art XXIV, alin 3 din Legea 202/2010, scrie ca in caz de trimitere spre rejudecare dispozitiile prezentei legi priviroare la competenta sunt aplicabile. "Dispozitiile prezentei legi prvitoare la competenta" spun ca recursul pt aceasta infractiune se judeca de catre Curtea de Apel., deoarece este o infractiune a carei actiune penala se pune in miscare din oficiu. Daca pt aceasta infractiune actiunea penala se punea in miscare la plangerea prealabila, atunci recursul se judeca la Tribunal. Acum urmeaza sa vedeti care este interpretarea ICCj.
Actiunea penala sa pus in miscare din oficiu dupa mine Curtea de Apel este competenta dar dupa unii daca inainte de aparitia legii 202/2010 a fost pronuntata o hotarire la instanta de fond ar trebui sa urmeze toate caile de atac respectiv si apel si recurs. Mar interesa daca aveti cunostinta de vreo hotarire pronuntata in cauze similare de catre ICCJ sa-mi comunicati nr.ei . Va multumesc !
Nu am un avocat angajat in dosar eu sunt din Mehedinti si e foarte greu sa gasesc unu in Bucuresti . Multumesc mar fi interesat daca este bine sa invoc personal articolul mentionat de dumneavoastra . Va rog sa-mi raspundeti !