LIVE, ACUM (506 PARTICIPANȚI) Inspecția fiscală în era digitală: Cum vă pregătiți pentru un control ANAF bazat pe datele din e-Factura și SAF-T? Accesează live evenimentul
buna seara.Am o intrebare; daca mamei i sa incredintat minorul ,iar tatal are un prrogram de vizitare ,,mama are dreptul sa paraseasca tara DEFINITIV impreuna cu minorul???Mentionez ca a deschis proces ptr.micsorarea programului de vizita .
Care dintre cuvintele jugnitoare enuntate de mine mai sus v-au deranjat?
Daca ar fi dupa stimatele doamne se poate orice doreste orgoliul dumnealor [...]
Dar avem dobitoci care fac legi la fel ca dumnealor [...]
GRESIT....Dati raspunsuri eronate.....si mai suntei si cotata de nota 10 !!!! (nici nu mai pun la socoteala ridicolul indicarii codului civil) Va recomand sa faceti doar legea Domnului Dumnezeu altfel veti platii scump
Va rog nu mai recomandati nimanui nimic pe forumul Avocatnet, asa va cere regulamentul de postare pe care nu se vede ca l-ati fi citit. In plus, va rog sa lasati divinitatea deoparte cand discutam despre legile pamantesti. Habotnicia nu isi are rostul aici. Pana acum ati dat raspunsuri eronate la ceea ce cunosc eu ca ati fost intrebata !!! nu mai dati consultatii eromnate !!!
Oricat v-ati crede judecatorul dumnezeirii care exista sau nu in vreun om, acceptati macar faptul ca altul are mai multe cunostinte juridice decat dvs. Si pana una alta, legea in Romania se face dupa legea edictata de Parlament, iar nu de vreo divinitate.
Eu nu mai inteleg nimic in urma disputelor. Care sunt pasii de urmat dpdv legal, fara orgolii si sentimentalisme ?
Concret: eu nu am fost casatorita cu tatal copilului, dar dupa nastere, l-a recunoscut. A urmat un dublu - proces: eu am cerut custodia iar el a cerut dreptul de vizitare. Exista o sentinta judecatoreasca prin care fiecare a obtinut ce dorea. Vizita se desfasoara conform cererii: o data la 2 saptamani. Eu vreau sa imi mut domiciliul in alt stat european. Care sunt pasii de urmat?
- il anunt pe tatal natural al copilului despre schimbarea domiciliului? cum? prin mandat postal cu confirmarre de primire sau public in ziar?
- in momentul in care cer mutarea domiciliului in acel stat incalc vreo lege ca nu am acordul tatalui natural?
- e mai usor daca ma casatoresc legal daca viitorul sot e cetatean al acelui stat?
- ce mai trebuie sa fac ca sa fiu in conformitate cu legea? ce poate sa solicite tatal natural?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri. Va rog sa faceti referire, daca e posibil, si la articole si aliniate din legile implicate in subiect.
Doamna/domnule, dv. doriti o adevarata opinie legala!!... :D Si conditionat intocmita! Mi-a placut, stiti ce vreti.
Opiniile noastre le-am pus deja pe-aici, e normal ca sa existe mai multe interpretari, fiecare vede cum vrea si ii prieste pe un forum, tine de dv. sa alegeti calea care vi se pare adecvata, argumentata etc.
E posibil sa punem legi si articole, insa din pacate ne-ar lua ceva timp de cautare; in plus, nu numai ele sunt definitorii, ca mai exista principii de drept care le completeaza si a caror explicatie ne-ar lua pagini.
Eu am spus deja ca tatal trebuie anuntat, nimeni nu a comentat ca nu ar trebui, nu? Care pareri impartite?
Acum, daca prin ziar sau prin scrisorea, dv. cum credeti ca afla el mai degraba, din ziare sau din misiva? Toata ideea e sa afle, sa-i spuneti dv. si sa aveti dovada ca ati facut-o. Puteti sa o faceti atat prin executor, cat si prin telegrama sau scrisoare recomandata.
Daca stiti ca citeste zilnic anunturile dintr-un anumit ziar, o puteti face si asa, insa e indicat sa puteti dovedi ca a citit anuntul.
Despre ce legi incalcati, nu stiu sa va spun daca veti incalca vreuna, ca nici nu stiu in ce tara va duceti si poate ca nici nu sunt la curent cu legislatia in domeniu a tarii respective ca sa va spun ce cer ei acolo... nu prea imi pot intemeia vreo opinie fara informatii.
Atea le aflati informandu-va despre conditiile din tara cu pricina.
La fel e raspunsul la intrebarea urmatoare si, partial, la ultima intrebare.
Dpdv al legii romane in acceptiunea mea, ar trebui sa colaborati cu tatal pentru mentinerea unui program de vizita care sa ajute copilul sa stie ca are doi parinti si sa poata avea legaturi cu ambii.
Tatal ar putea, eventual, cere acest lucru in istanta.
Va spun sincer ca m-a uimit raspunsul dumneavoastra, atat de promt, si imi cer scuze daca a sunat un pic agresiv, sau ca o "cerere de opinie legala conditionat intocmita" :) .
Ideea este ca nu stiu incotro sa o apuc. Adica trebuie sa ajung la un avocat bun, specializat in dreptul familiei, eventual si in drept international/european pentru familie, care sa profeseze in Brasov. Sunt sigura ca exista, dar nu stiu cum ajung acolo:).
As vrea sa procedez corect dpdv legal deoarece nu mai exista nici un fel de posibila intelegere umana cu partea adversa, adica tatal natural al copilului. Desigur asta se intampla in majoritatea cazurilor cand avem nevoie de un avocat si de aceea efuziunile emotionale mi se par o piedica in intelegerea problemei legale.
Am trecut printr-un proces si mi-am cam facut o idee ... Adica stiu sigur ca am nevoie de opinia unui avocat specializat ca sa evit un stres puternic, inutil.
Eu am fost data in judecata cand copilul meu avea 5 saptamani si inca alaptam, pentru dreptul de vizita al tatalui natural. Surpriza mare s-a datorat faptului ca il lasam pe "reclamant" sa isi viziteze copilul cand cerea asta. Inutil sa va povestesc stresul emotional in momentul respectiv. Oricum, nu se poate cere exercitarea dreptului de vizita fara ca unul dintre parinti sa aibe custodia, noi nefiind casatoriti - deci fara divort, si a inceput hora :). In cele din urma, dupa ce reclamatul nu s-a prezentat la proces la cateva termene si se tot amanau, timp in care ca si inainte isi vizita copilul la cerere, s-a prezentat, si-a dat acordul pentru custodie si a obtinut ce a cerut: 3 ore de vizita de 2 ori pe luna, adica in prima si a treia sambata din fiecare luna. Toata tevatura a fost de fapt o sicana si intr-adevar m-a deranjat.
In fine, de ceva timp evit orice intalnire ca sa nu generez atmosfera negativa in jurul copilului meu. Vizitele se desfasoara la parintii mei, in prezenta mamei mele, care e ca a doua mama pentru copilul meu :).
Timpul a trecut si eu mi-am refacut viata si vreau sa plec cu copilul din tara in Germania - stat european.
In conditiile actuale cum procedez. Cand s-a nascut copilul, tatal natural a parasit localitatea, motivand un alt loc de munca. A plecat in alt oras din Romania. Eu nu cunosc acel domiciliu, doar pe cel oficial, din buletin, daca nu l-o fi schimbat....si nu mai vreau vicii de procedura pentru asta :) :) :).
Va mutumesc inca o data pentru raspunsul dvs si imi cer scuze inca o data daca v-a deranjat tonul mesajului initial.
Stimata doamna consider ca va faceti mai multe probleme decat trebuie. Asa cum v-au explicat majoritatea celor aflati aici legile romane si reglementarile internationale va permit sa va stabiliti domiciliul cu copilul in alta tara. Daca este tara UE este si mai bine deoarece acestea au ratificat atat conventiile internationale ale drepturilor omului cat si conventiile privitoare la protectia copilului iar dreptul intern al tuturor statelor UE este adaptat dupa acestea. Nici unele dintre acestea nu va interzic, cu atat mai mult in spatiul comunitar, deplasarea si mutarea domiciliului in strainatate impreuna cu copilul.
Confuziile ce alimenteaza parerile contrare sunt datorate unor interpretari fortate si unilaterale ale normativelor nationale si internationale scoase din contextul amplu al sistemului de drept si fortate sa raspunda mai mult unei dorinte personale ale celor ce au emis acele pareri.
In ce priveste judecarea omului din perspectiva divina eu cred ca acest aspect il priveste pe fiecare in parte in baza credintelor si convingerilor sale. Nimeni nu are caderea sa-l judece pe celelalt de pe aceste pozitii decat daca ne demonstreaza ca se identifica cu divinul. Fiecare are dreptul sa-si ordoneze viata conform propriilor sale convingeri si este oprit in a le impune altora sau in ai blama pe altii. Astfel conceptiile religioase ale altora asupra familiei nu ne intereseaza. Sunt nule si neavenite. Ei pot insa sa si le exprime atata timp cat nu jignesc pe nimeni. Sa nu uitam ca legile ne obliga la toleranta religioasa.
Drepturile de care discutam aici sunt in principal drepturi fundamentale ale omului fiind aparate de conventiile internationale in materie si aflanduse intr-un echilibru reciproc. Principiul de baza este acela ca exercitarea unui astfel de drept nu trebuie sa duca la suprimarea sau stirbirea unui alt drept. De aici lucrurile sigur se complica insa nu o sa intru in amanunte.
In concret dumneavoastra dispuneti de dreptul la libera circulatie si dreptul de a va stabili domiciliul oriunde doriti cu repectarea sigur a reglementarilor privind exercitiul acestor drepturi. In legatura cu copilul dispuneti de dreptul acordat de instanta de a exercita singura drepturile parintesti cu tot ceea ce decurge de aici, iar asta in conformitate cu propria dumneavoastra constiinta si numai in interesul superior al copilului.
Tatal copilului pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu copilul iar copilul are si el acest drept de a relationa cu tatal sau.
Tatal nu poate sa va determine sa ramaneti in tara in baza acestui drept deoarece v-ar suprima dreptul la libera circulatie, dreptul la a va stabili in mod liber domiciliul si dreptul de a exercita autoritatea parinteasca (de a hotara domiciliul copilului). In contrapartida dumneavoastra aveti obligatia de a facilita exercitarea dreptului tatalui de a avea legaturi personale cu copilul sau. Exercitiul acestui drept cade insa in sarcina sa. Tatal este dator sa faca eforturile necesare pentru a pastra legatura cu copilul fie ca el locuieste aici fie ca in Germania. Dumneavoastra aveti obligatia sa faceti posibil acest lucru prin eforturi rezonabile. Sa ramaneti acasa cu copilul in perioada de vizita, sa puneti la dispozitie spatiul necesar, sa-i asigurati intimitatea necesara cu fiul sau in limite normale evident, sa-i comunicati informatiile de contact si altele asemenea. Toate astea in masura in care tatal nu incearca sa abuzeze de dreptul pe care il are.
Asa cum spune AVLIL aceasta este esenta iar pentru a va explica intreg mecanismul ar trebui sa scriem zeci si chiar sute de pagini incluzand si practica judiciara in domeniu.