Iata situatia si intrebarile:
1. Intentionez ca impreuna cu cineva sa infiintam o firma. Am dreptul legal(ca simplu asociat - sau trebuie sa fiu adimistrator in actele constitutive, ori ca angajat?) sa fiu director de vanzari(sau executiv) al acestei firme, daca eu nu am studii decat 10 clase, insa cu o experienta bogata in vanzari(dar fara ca aceasta sa fie consemnata undeva pana acum, de cand am terminat scoala)? Calificarea mea este in alt domeniu decat firma ce se va infiinta.
2. Care este forma legala ca sa pot sa ma ocup de manageriatul firmei(asociatul e de acord), sa pot sa dispun coordonarea si organizarea firmei(plati, incasari, contracte, angajari, etc)?
3. Care este forma legala de a putea retrage sume(gen salarizare, comisioane din vanzari, etc) pt uz personal, ca si forma de echivalare a muncii, alta decat dividendele(din cate stiu, dividendele se impart intre asociati, anual)?
4. Ce functie as putea avea intr-o astfel de firma, daca sunt doar asociat? Dar daca sunt administrator(rezultanta a actului constitutiv)?
5. Este nevoie de acte de studii(bacalaureat/superioare) ale angajatului sau firma poate angaja pe oricine, indiferent de studii, chiar in functii de conducere(gen: director de vanzari, director de publicitate, director PR, sef de echipa/departament, etc - exclus domeniul financiar/contabil, fireste), daca acestia au abilitatile si cunostintele ocuparii acestor functii?
Sfatul meu este ca ai putea incerca sa intocmesti un contract de munca,salariul poti sa-ti pui cat doresti, doar tu esti administrator, la functie lasi liber, mergi cu contractul si cu toate clelelalte la dosar, plus studii calificari ce mai ai, si intrebi pe cei de la ITM in ce te poti incadra si ce posibilitati mai ai. De acolo vii sigur cel putin pe functia de coordonator activiatate. Mai ai nevoie de alte documente la dosar, daca nu stii pot sa-ti spun. Daca angajezi o alta persoana pe firma ta mai putem discuta sunt mai multe posibilitati. Un exemplu : daca tu angajezi o persoana cu studii superioare pe un loc de munca care nu necesita studii superioare atunci nu esti obligat sa-i oferi 1000 lei salariu de incadrare!. Dupa parerea mea la director de vanzari nu este obligatoriu studiii superioare. Stiu de exemplu un director comercial cu studii medii. Pana la urma conteaza cat de mare este salariul caci in functie de salariu se calculeaza si punctajul la stagiul de cotizare. Cei de la ITM sunt bucurosi sa-ti pui salariu cat mai mare pentru ca ei au 0.75% .
Mult succes si sa ai in vedere ca retinerile salariale sunt foarte mari ! peste 50%!
Mult succes!
Contabilitate firma
lexy3k
buna ziua!
mai am putin si imi deschid o firma(srl).
as dori sa stiu ce trebuie sa fac pt a tine contabilitatea.
ce ar trebui sa fac lunar?
care sunt ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca
cmc240
Buna ziua! v-as intreba ce pot face daca angajatorul anterior nu a modificat functia in cartea de munca,odata cu inregistrarea diplomei de studii superioare si ... (vezi toată discuția)