avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare creanta

Am dat cu imprumut notarial 20.000 lei.Termenul a fost 25.04.2011. Cum pot sa-mi recuperez banii? In contract scrie ca :,,Prezentul act constituie titlu executoriu la data exigibilitatii acestuia in temeiul art.66 din Legea nr.36/1995.Exista pericolul ca actul notarial sa-si piarda valabilitatea?
Cel mai recent răspuns: Olimpiu Hornaru , Avocat 17:17, 1 Iunie 2011
In niciun caz nu-si pierde valabilitatea.
Contractul trebuie investit cu formula executorie (la judecatorie)
Va adresati unui executor judecatoresc, cu care veti stabili cum intelegeti sa va recupereze banii.
actul notarial nu-si pierde valabilitatea , insa dreptul dvs de creanta se va prescrie in termen de 3 ani de la data scadentei imprumutului
Actul notarial nu isi pierde valabilitatea, aveti la dipozitie 3 ani sa va recuperati creanta.
Art.66 din L36/95 prevede:
''Actul autentificat de notarul public care constată o creanţă certă şi lichidă are putere de titlu executoriu la data exigibilităţii acesteia. În lipsa actului original, titlul executoriu îl poate constitui duplicatul sau copia legalizată de pe exemplarul din arhiva notarului public.''
Puteti merge la un executor judecatoresc care va pune in aplicare executarea silita in baza actului pe care il detineti.
Este suficient sa merg la executor sau trebuie sa merg la tribunal?
in primul rand, va trebui sa investiti respectivul act notarial cu formula executorie(la judecatorie).pe urma, va adresati unui executor judecatoresc care va solicita la randul lui executarea silita(tot prin instanta).dupa ce aceste proceduri(obligatorii) vor fi indeplinite,se va trece la executarea silita propriu zisa.este indicat sa solicitati executarea silita prin toate formele(popriri,sechestru pe bunuri,executare silita bunuri mobile/imobile) pana la indestularea creantei.

atentie!!
este relevant ce anume s-a autentificat la notar-intregul inscris;legalizarea semnaturii,etc.nu toate actele legalizate la notar conf lg 36/95 sunt titluri executorii.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
Gabriel Zagrean, Avocat

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie shadow21 shadow21 buna ziua. In urma cu 2 luni am dat cu imprumut suma de 8800e. Tranzactia s-a facut printr-un birou notarial. Detin actul din care rezulta imprumutul insa ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut claudia violeta claudia violeta am imprumutat unei persoane o suma de bani si am incheiat un contract de imprumut prin notariat. precizez ca notariatul se afla in localitatea unde locuiesc ... (vezi toată discuția)
Procedura de investire cu formula executorie a unui contract de imprumut autentificat la notar ioana_comsa213 ioana_comsa213 Buna seara, Va rog, spuneti-mi cum se procedeaza pentru investirea cu formula executorie a unui contract de imprumut. Ce costuri sunt pentru ducerea la ... (vezi toată discuția)