avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua,

Vreau sa imi dau demisia si vreau sa stiu unele detalii, si daca s-a mai schimbat ceva:

Perioada de preaviz este de 20 zile, unde esti obligat sa stai 4 ore, pot face cerere sa muncesc 10 zile a cate 8 ore? La aceasta cerere trebuie sa fie de acord angajatorul sau se accepta "de la sine"

Pot cere banii aferenti zilelor de concediu ramase?

Astept sugestii in legatura cu acest subiect.
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
kenzokent, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:41, 5 Iunie 2011
Concediul neefectuat se plateste la incetarea CIM..
Codul muncii
Art. 79
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie

La expirarea termenului de demisie, trebuie sa va primiti toate drepturile, inclusiv compensarea in bani a CO neefectuat (art. 141/4)
In loc de 20 zile a cate 4 ore, pot face o cerere sa efectuez 10 zile a cate 8 ore? Sau asta e doar in cazul in care esti dat afara de angajator? Se pastreaza regula si in cazul demisiei ?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
kenzokent, utilizator
Regula era valabila doar la concediere, NU si la demisie.
La demisie veti sta la programul de lucru normal.
Atentie, termenul de preaviz de demisie nu este cel de 20 de zile lucratoare, ci cel trecut in contractul dvs. de munca (pun pariu ca in contractul individual de munca aveti 15 zile calendaristice).

De altfel regula cu "lucrezi 4 si esti plati 8 h" nici nu mai este valabil in toate cazurile (regula provenea din vechiul CCM unic la nivel national, care nu mai este in vigoare).
Art. 115
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză.
(2) Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă.

Alte discuții în legătură

Incetare cim demisie anymaryh anymaryh Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, in cazul cand un angajat isi da demisia pe 13 dec 2011, termen preaviz 20 zile lucratoare care se termina pe 12 ian ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt angajat pe perioada nedeterminata la o societate ... danut30 danut30 Buna ziua. Sunt angajat pe perioada nedeterminata la o societate de 3 ani. Doresc sa-mi depun demisia cu acordul partilor. Mentionez ca am foarte multe ore ... (vezi toată discuția)
Preaviz la locul de munca Andrei1011 Andrei1011 Buna ziua Vreau sa plec de la locul de munca insa superiorul direct nu vrea sa ma lase sa plec mai repede de 20 de zile in preaviz. Practic vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)