avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua. Sunt angajat pe perioada nedeterminata la o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua. Sunt angajat pe perioada nedeterminata la o societate ...

Buna ziua. Sunt angajat pe perioada nedeterminata la o societate de 3 ani. Doresc sa-mi depun demisia cu acordul partilor. Mentionez ca am foarte multe ore suplimentare, aproape 150, adunate in timp. Daca nu se accepta, si se invoca perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare prevazuta in CIM, aceasta perioada de 20 de zile lucratoare poate sa fie compensata cu orele suplimentare ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:20, 4 August 2021
1. Nu exista demisie cu acordul partilor ... demisia poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Asadar, fie solicitati incetarea raportului de munca prin demisie- art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

3. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

Daca va dati demisia si este cu preaviz, atunci incetarea c.i.m. va avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

4. Pe durata preavizului , in cazul demisiei cu preaviz, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

In speta, in perioada de preaviz se poate compensa munca suplimentara prin ore libere platite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in timpul c.o zimbrul60 zimbrul60 Sunt in concediu si as vrea sa stiu daca in timpul derularii C.O,pot sa-mi depun demisia,ori cu acordul partilor sau cu preaviz. In cazul in care este cu ... (vezi toată discuția)
Buna dimineața! Întrebare, va rog: sunt angajata la actualul ... nmg30 nmg30 Buna dimineața! Întrebare, va rog: sunt angajata la actualul loc de munca din 01.07.2022. Au trecut cele 90 zile considerate perioada de proba. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! Adriana Tudorica Adriana Tudorica Am fost instiintata ca firma isi inceteaza activitatea si mi s_ a inmanat o cerere de demisie in care era specificat, cu acordul ambelor parti , ca demisionam ... (vezi toată discuția)