avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa timbru judiciar
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa timbru judiciar

Am depus o actiune la tribunal, dar nu am achitat taxele de timbru. Ce se intampla daca nu le depun pana la prima infatisare. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Eugen Enescu , Consilier juridic 13:56, 12 Decembrie 2011
Nu se intampla nimic, insa la primul termen este absolut obligatoriu sa depuneti la dosar chitanta sau ordinul de plata cu care ati achitat taxa respectiva.
in cazul in care eu si sotul meu cetatean italian vrem sa cerem ajutorul pentru reducerea taxei judiciare, care sunt conditile?
precizez ca traim in italia din salariul sotului si avem un copil de 2 ani.
ne intra in casa 1200 euro luna din care platim chirie, facturi si traim 3 persoane.
ce trebuie sa fac pt a primi ajutorul judiciar tinand cont de faptul ca trebuie sa platesc o taxa de cca 70 miloane lei vechi.
va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns
Potrivit art. 20 din OUG. 51/2008 privind ajutorul public judiciar, persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) sau (2) din prezenta ordonanta, va putea beneficia de restituirea taxelor de timbru si a sumelor acordate cu titlu de onorariu de mediator, daca se vor incadra in conditiile stbilite de art. 8 din OUG 51/2008 si, foarte important, daca vor apela la mediere inainte de declansarea procesului civil dar si dupa declansarea acestuia, dar inainte de prima zi de infatisare.
Astfel, beneficiaza si de restituirea sumei platite mediatorului cu titlu de onorariu,
- persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
- daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
- ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor judiciar taxa timbru partaj MARIA2001 MARIA2001 Intr-un proces de partaj, care sunt conditiile pentru a beneficia de scutire sau reducere pentru taxa de timbru? Va multumesc frumos (vezi toată discuția)
Taxa judiciara proces partaj voinea75 voinea75 Va rog am nevoie de ajutor. Trebuie sa platesc completare taxa de timbru intr-un proces de partaj. Am platit pana acum o suma considerabila, aprox 13 000 ... (vezi toată discuția)
Ce categori de persoane pot fi scutite de la plata taxei de timbru ... alexser24 alexser24 Ce categori de persoane pot fi scutite de la plata taxei de timbru judiciar? (vezi toată discuția)