avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... taxa judiciara proces partaj
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

taxa judiciara proces partaj

Va rog am nevoie de ajutor.
Trebuie sa platesc completare taxa de timbru intr-un proces de partaj.
Am platit pana acum o suma considerabila, aprox 13 000 lei. Mai trebuie sa achit aproxim 12 000 lei.
Daca salariul meu net este de 1400 lei, am si un minor in intretinere, pot solicita reesalonarea acestei taxe, sau chiar scutirea de la plata? Care sunt conditiile ca sa beneficiez de aceste facilitati?

Multumesc frumos

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:07, 8 Octombrie 2012
puteti formula o cerere de scutire/reducere de la plata taxei judiciare daca va incadrati in una din urmatoarele categorii prev de art 8 din OG 51/2008
Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.
S-a modificat pragul prin legea 251/2011
. La articolul 8, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor public judiciar geo-vem geo-vem Rog frumos ma poate ajuta cineva cum pot solicita asa ceva ?!Mai exact ce documente trebuiesc anexate?Va multumesc! (vezi toată discuția)
Ajutor judiciar ContSters410033 ContSters410033 Buna ziua,mi a fost deschis un proces si nu am bani.cum e procedura spre s beneficia de ajutor public si avocat din oficiu si in ce măsură cu unul pot si ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar mihaelaciocarlan mihaelaciocarlan buna seara. va rog frumos care sant conditiile pt acordarea ajutorului public judiciar ,tinand cont ca eu si familia nu avem venituru deoarece fabrica s-a ... (vezi toată discuția)