avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... modificare ,casare sentinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

modificare ,casare sentinta

Va rog sa-mi explicati
- prin ce difera " modificarea " unei sentinte de" casarea "sa
-in care din cele doua se poate respinge cererea de chemare in judecata?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: aser , utilizator 17:29, 2 Iunie 2011
Modificarea unei hotarari prin admiterea recursului, presupune sa existe motivele de la pct.6 - 9 ale art.304 C.pr.civ., iar instanta de recurs, va modifica in totul sau in parte hotararea atacata, pronuntind o decizie, in urma unei examinari nedevolutive a sentintei recurate , iar pt. motivele de la pct. 1-5 ale aceluiasi art.304 C.pr.cv., va casa hotararea. Diferenta majora este aceea ca hotararea casata nu are nicio putere, este practic desfiintata, iar curtile de apel sau tribunalele vor rejudeca pricina in fond si in situatia in care instanta a carei hotarare este recurata, a solutionat procesul fara judecarea fondului, va trimite cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea casata sau alteia egala in grad.
In cazul de casare pentru motivul prevazut de art. 304 pct.4 (cand instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti), instanta va respinge cererea ca inadmisibila. Deci pentru ultima dvs. intrebare, casarea permite respingerea cererii. Nici modificarea in totul (cu atat mai putin in parte), a hotararii atacate, nu poate determina respingerea cererii, aceasta presupunind admiterea ei.
Daca este vorba de cererea in judecata initiala, atunci casarea cu trimitere, in care se dispune respingerea cererii initiale ca obligatorie pentru instanta de rejudecare, este cea care poate dispune aceasta respingere (pe motiv de introducere tardiva de exemplu), iar dispozitia instantei de casare este obligatorie pentru judecatorii fondului.
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
ContSters36411, utilizator
Multumesc pt. eraspuns.
Cel care a cerut recurs, in procesul meu , a cerut casarea invocind ca motiv de recurs incalcarea art 304 pct 9 ??? La sf. cererii de recurs scrie
"...solicitam admiterea recursului asa cum a fost formulat,modificarea deciziei civile recurate, in sensul respingerii cererii de chemare in judecata ca neintemeiata.
In drept ,art 304 pct 9,cpc"
Deci cere- intii casare pe art 304 pct 9 ?????
-apoi modificarea deciziei in sensul respingerii cererii???
ori modificarea deciziei,spuneti dv., nu include respingerea procesului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa motivare respingere recurs Dajani Dajani Buna ziua, Din pacate nu pot obtine stampila de \"irevocabil\" pe o hotarare judecatoreasca, cat si \"investirea cu formula executorie\" pentru ca desi ... (vezi toată discuția)
Deciziile posibile luate de curtea de apel Ioana1919 Ioana1919 As dori sa stiu ce decizii poate lua Curtea de Apel intr-un proces civil in care prima instanta (Tribunalul Bucuresti) a respins ca neintemeiata actiunea ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna casarea unei decizii? d_dddd d_dddd imi poate spune cineva ce inseamna casarea unei decizi?:\"> (vezi toată discuția)