avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

am semnat contractul de munca in ianuarie;in 21 mai mi-am dat demisia ,acum trebuie sa stau in preaviz 20 de zile?:(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:01, 3 Iunie 2011
Codul muncii

Art. 79
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
1. Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345/2011 si renumerotat, trateaza demisia in art.81:
Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Va uitati in CIM si acolo scrie care este termenul de preaviz. Sigur acesta va fi mai mic decat 20 de zile lucratoare deci este legal si il veti respecta pe acesta.
samo a scris:

am semnat contractul de munca in ianuarie;in 21 mai mi-am dat demisia ,acum trebuie sa stau in preaviz 20 de zile?:(


Trebuie sa stati in preaviz exact termenul care este preavazut in contractul dvs de munca ... daca ati semnat c.i.m. in ianuarie , atunci in c.i.m. este trecut ca termen de preaviz in cazul demisiei termenul de 15 zile sau 30 de zile dupa cum aveti functie de executoe sau de conducere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie sanduu sanduu daca imi dau demisia de la serviciu trebuie sa mai lucrez?:\"> (vezi toată discuția)
Demisie articol din codul muncii mariamarineci mariamarineci Buna ziua, In ce conditii poate inceta un cim conform art 55 lit b si in ce conditii poate incetat conform art 81 al 7? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Demisie niko79 niko79 Buna ziua! In cazul in care un salariat isi da demisia cu data de azi si vrea sa stea in preaviz 10 zile lucratoare, este corect, sau trebuie sa stea perioada ... (vezi toată discuția)