avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

daca imi dau demisia de la serviciu trebuie sa mai lucrez?:">
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 20 August 2011
Conform Codului muncii Sectiunea -8-a art. 79 alin. 4 ''termenul de preaviz in cazul demisiei este cel convenit intre parti in contractul individual de munca si nu poate fi mai mare de 2 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si 45 zile pentru salariatii cu functii de conducere....'deci va uitati in contactul de munca si vedeti acolo cate zile sunt specificate si in functie de acestea, trebuie sa va desfasurati activitatea in continuare.
1. Codul muncii a fost renumerotat si republicat Monitorul Oficial nr. 345/2011.
2. Demisia este prevazuta in art.81.
3. Perioada de preaviz este perioada care face parte din contractul individual de munca (CIM), este perioada de munca pentru care primiti salariu.
4. Asadar in perioada de preaviz trebuie sa mergeti la serviciu conform programului de lucru al unitatii.
5. Angajatorul poate renunta, daca doreste, la preavizul dat de dvs., si va poate inceta CIM cu data de dinainte de preaviz. Dar trebuie sa scrie asta pe notificarea dvs. de demisie.

6. Din Codul muncii:
Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
sanduu a scris:

daca imi dau demisia de la serviciu trebuie sa mai lucrez?:">



Pe perioada de preaviz , c.i.m. isi produce toate efectele ... nerespectarea termneului de preaviz da dreptul angajatorului sa procedeze la desfacerea disciplinara a c.i.m.

Numai in cazul in care demisia este fara preaviz nu mai aveti ce sa cautati la serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie samo samo am semnat contractul de munca in ianuarie;in 21 mai mi-am dat demisia ,acum trebuie sa stau in preaviz 20 de zile?:( (vezi toată discuția)
Demisia cristinaudroiu78 cristinaudroiu78 buna ziua,am si eu o intrebare,se poate ca eu care doresc sa-mi dau demisia,sa pot fi obligat sa o dau fara perioada de preaviz?va multumesc (vezi toată discuția)
Care este perioada preavizului in cazul demisiei? biduca biduca Buna ziua am si eu o intrebare, as dori sa plec de la locul de munca actual si as vrea sa stiu care este perioada de preaviz in cazul demisiei?Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)