Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Avantaje reevaluare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Avantaje reevaluare

Cum societate comerciala poate opta pentru a efectua sau nu reevaluare (reevaluare cladiri, terenuri, etc.), care ar fi avantajele in cazul reevaluarii? Exista o scutire de impozit?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:37, 5 Iunie 2011
Nu este o scutire ; daca acea cladire nu este amz.integral si nu este reevaluata in ultimii trei ani , atunci se majoreaza cota de impozit , de la 0,25-1.5% la 5-10%, in functie de zona si de decizia consililui local .
Reevaluarea este optionala .
Dezavantajul ar fi ca daca aveti mai multe cladiri , atunci vor trebui reevaluate toate , nu doar cea care are trei ani impliniti nereevaluata .
Multumesc! Stiti cumva in ce lege gasesc aceasta informatie? As avea nevoie exact de citat, dar macar sa stiu unde sa caut...
ART. 253 titlul IX cod fiscal :

Calculul impozitului datorat de persoanele juridice

(1) În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii.

(2) Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

(3) Valoarea de inventar a clădirii este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii, conform prevederilor legale în vigoare.

(31) În cazul clădirii la care au fost executate lucrări de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, de către locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligaţia să comunice locatorului valoarea lucrărilor executate pentru depunerea unei noi declaraţii fiscale, în termen de 30 de zile de la data terminării lucrărilor respective.

(4) În cazul unei clădiri a cărei valoare a fost recuperată integral pe calea amortizării, valoarea impozabilă se reduce cu 15% .

(5) În cazul unei clădiri care a fost reevaluată, conform reglementărilor contabile, valoarea impozabilă a clădiri este valoarea contabilă rezultată în urma reevaluării, înregistrată ca atare în contabilitatea proprietarului - persoană juridică.

(6) În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între 5% şi 10% şi se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Fac excepţie clădirile care au fost amortizate potrivit legii, în cazul cărora cota impozitului pe clădiri este cea prevăzută la alin. (2)

si punctele 52-60 din norme

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare cladiri pe firma elicoidal elicoidal la cati ani este obligatorie reevaluarea cladirilor cumparate pe firma (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri ContSters45935 ContSters45935 Buna ziua! Va cer ajutorul in urmatoarea problema: O Asociatie crestina (nu suntem Asociatie religioasa, neavand numarul de membrii necesar pt. aceasta forma ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire ContSters48647 ContSters48647 Daca o societate si-a marit valoarea contabila a unei cladiri ca urmare a existentei unui raport de evaluare intocmit de banca pentru un credit, raport in care ... (vezi toată discuția)