avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna ziua,
Am 22 de ani si as dori sa ma insciu la a doua facultate (prima o termin in luna septembrie- licenta) , intrebarea este daca voi mai primi pensia de urmas avand in vedere ca a doua facultate este la ID .
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:29, 21 Iulie 2008
Dreptul la pensia de urmas este reglementat de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de Ordinul MMSS nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit legii, au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.
Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre pensia de urmas ContSters159819 ContSters159819 Buna ziua, m-am inscris recent la o facultate si voi urma cursuri cu frecventa redusa, as dori sa stiu daca o sa primesc pensia de urmas chiar daca nu sunt la ... (vezi toată discuția)
Durata pensiei de urmas a copilului ella44 ella44 Daca un copil al carui tata este decedat si a beneficiat de pensie de urmas;a absolvit in vara aceasta o facultate la Universitatea Spiru Haret iar in tomana ... (vezi toată discuția)