avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Cumparaturi online ("pe firma")
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Cumparaturi online ("pe firma")

Am achizitionat recent un produs de pe un site de vinzari online, solicitind intocmirea facturii "pe firma" (SRL). La momentul efectuarii comenzii (telefonice), am solicitat citeva detalii despre caracteristicile produsului care nu erau afisate pe site. La livrare, am constatat ca acele caracteristici care mi-au fost confirmate nu corespundeau.

Am apelat vinzatorul, i-am relatat faptele iar una dintre angajate mi-a transmis sa formulez o cerere pentru returnarea produsului. Am transmis o astfel de cerere dar mi s-a raspuns ca acest lucru este valabil doar pentru cumparatori persoane fizice.

Le-am trimis un alt mesaj (de fapt vreo 3-4) prin care le prezentam faptul ca produsul nu corespundea caracteristicilor confirmate de catre agentul de vinzari respectiv dar nu am primit nici un raspuns. Le-am solicitat sa analizeze continutul convorbirii telefonice din momentul efectuarii comenzii pentru acel produs dar "linistea" din partea lor ma face sa cred ca nu exista asa ceva (o inregistrare). Este posibil un astfel de contract la distanta care sa nu aiba la baza.. nimic? Pentru ca in cursul discutiei telefonice din momentul efectuarii comenzii am sugerat operatorului sa transmit comanda mea prin e-mail sau prin formularul de comanda de pe site dar mi s-a spus ca este suficienta comanda telefonica.
Am incercat sa iau legatura cu cineva din managementul firmei dar fara succes.

Imi puteti spune ce pot face in acest caz? Este clar vorba de o inselaciune, pentru ca produsul livrat nu corespunde cu cel "comandat".. am folosit ghilimelele pentru ca nu stiu ce ar putea reprezenta "comanda", in absenta unei cereri scrise sau a unei discutii telefonice inregistrate?

Pot depunde o plingere penala la Parchet, in acest sens? Mentionez ca eu sint din provincie iar firma de vinzari online este din Bucuresti. Trebuie sa mai fac alte demersuri preliminare (gen propunere de conciliere), sau acestea sint necesare doar intr-o instanta civila (comerciala)?

Va multumesc anticipat pentru orice sfat.
Ma poate ajuta cineva sa "descifrez" acest paragraf din LEGEA nr. 51 din 21 ianuarie 2003 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta, unde apare urmatoarea definitie:

"consumator - orice persoana fizica sau grup de persoane fizice
constituite in asociatii, care cumpara, dobandesc, utilizeaza sau consuma
produse ori servicii in afara activitatii lor profesionale"

Societatile comerciale cu raspundere limitata (SRL) intra in aceasta categorie de "consumatori"? Va multumesc anticipat!

PS: In caz contrar, exista vreo lege care sa reglementeze contractele la distanta incheiate intre doi operatori economici (persoane juridice)?
Domnule, cititi putintel despre societati, nu e posibil sa aveti una si sa nu stiti nimic dspre ea...
Intrebati daca asociatia poate fi SRL... Pai ce scrie pe actul dv., constiutiv, asociatie sau societate?

SC sunt agenti econoimici, nu sunt persoane fizice... Cum sa intrebati astfel de lucruri, odata ce scrie clar consumator = "persoane fizice". O persoana fizica are cap, maini, nas... are societatea dv. asa ceva?
:slap:
Reglermenteaza dreptul comercial contractele la distanta, dar nu are relevanta... dv. trebuie sa analizati saitul, sa vedeti notiuni de comercial, nu e tocmai usor sa desfaceti un astfel de contract, de aia stau ei linistiti si nu fac nimic...
Trebuie sa-i convocati la conciliere, sa aratati inainte actele unui avpocat sa vedeti daca merita deranjul etc.
Depinde daca v-au trimis factura, ati semnat-o, ce alte acte mai aveti de la ei...

Si, seros, luati si citit ceva comercial etc., ca daca sunteti comerciant si nu ati auzit inca de faptul ca sunteti persoana juridica si nu fizica, nu va fi ultima data cand veti pati asa ceva... aveti obligatia sa cunoasteti legea, sa depuneti anumite diligente...
Dificultatea termenului de "consumator" deriva din faptul ca aceasta definitie este o traducere a unor termeni un pic mai vechi din dreptul european... (pe atunci inca doar comunitatea europeana)
Multi isi tot sparg capul (am si io vreo cateva cucuie:-/) incercand sa clarifice cine este consumator si cine nu...
O interpretare ar fi, ca grupurile de persoane fizice in forma unor asociatii, (unii sustin ca in anumite conditii chiar si societati comerciale, in special daca nu sunt societati de capital de genul SA, SRL, pentru ca societarii sunt persoane fizice, adica grupuri...) sunt consumatori... Eu sunt sceptic in ceea ce priveste definitia asta...
In cazul acestor grupuri de persoane fizice (la asociatii este mai usor, pentru ca acestea de regula nu au o activitatea profesionala) este esential ca respectivele obiecte sa nu fie destinate activitatii lor profesionale...
Insa daca nu sunt destinate activitatii profesionale, pentru ce sa le cumpere o societate?
Pentru ca si produse destinate serviciilor de protocol (de exemplu) sunt de fapt destinate tot desfasurarii activitatii lor comerciale...

Nici nu mai amintesc ca si termenul de "activitate profesionala" este destul de nebulos...

Insa tocmai de asta imi place mie dreptul...:P

@AVLIL: cam (prea) acida replica pentru cadrul in care se desfasoara discutiile. Problema reala a intuit-o foarte bine @JH, inclusiv problemele de interpretare a legii pe care le propuneam. Primele raspunsuri pe care le-am primit imi sugerau sa apelez la ANPC, desi eu insistam pe faptul ca am achizitionat produsul in calitate de persoana juridica. Si daca nici colegii tai de breasla (@elis, @marian_isvoranu) nu stiu ce-i aia o "persoana juridica" (adica fara cap, nas, picioare etc!)..

@JH: multumesc pentru interventie, ai intuit foarte bine problema! Produsul pe care l-am achizitionat este un laptop, iar obiectul de activitate al societatii este cu totul altul (servicii medicale). Deci conditia de folosire in afara "activitatii profesionale" este indeplinita. Mai ramine dilema daca un SRL este "consumator" sau nu, in spiritul si litera acestei legi.


PS: Stie cineva ce alta lege este aplicabila contractelor la distanta intre doi operatori economici? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2008
lifer, utilizator
pai in cazul asta, dincolo de drepturile consumatorului, raman cel putin drepturile cumparatorului... de a primii ceea ce a comandat...

Alte discuții în legătură

Contracte la distanta lifer lifer Imi puteti spune ce lege reglementeaza contractele la distanta intre doi operatori economici? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Certificat de garantie persoana juridica omatcons omatcons Am achizitioant ca si persoana juridica 1 buc. DRUJBA marca STHIL in [b]05.12.2011[/b] In 29.10.2013 am dus drujba la atelierul service al vinzatorului ... (vezi toată discuția)
Returnare produse personalizate NicoValcu NicoValcu Buna ziua, mi-am cumparat un produs personalizat si m-am razgandit. Mai pot face ceva? Multumesc! (vezi toată discuția)