Sunt fiul unic, tatal meu s-a recasatorit in urma cu mai multi ani, proprietatile pe care le are sunt pe numele lui, exclusiv(asa cred, din cat il cunosc), si sunt dobandite inainte de racasatorire.
Tatal meu a decedat in luna septembrie 2010, sotia lui actuala(care nu are copii, nici cu tatal meu si nici de inainte) m-a anuntat ca trebuie deschisa succesiunea, eu nu am fost in tara, nu m-am putut ocupa de ceea ce implica acest aspect, iar acum, revenind, am decis impreuna cu ea sa deschidem succesiunea.
Intervin urmatoarele intrebari, pe care v-as solicita sa ma ajutati printr-un raspuns:
1. Cine trebuie sa deschida succesiunea? Eu sau actuala sotie?
2. Taxele notariale, cine le achita integral sau in ce procente, fiecare?
3. Cat % din valoarea proprietatilor tatalui meu imi revine mie(si cat actualei sotii) si cum se face calculul?
4. In ce caz, fratele tatalui meu ar beneficia de parte din valoarea proprietatilor?
5. Mai exista si alte persoane ce ar avea dreptul de succesiune si parte din valoarea proprietatilor(ma repet, nu exista si alti copii)?
6. Timpul scurs pana acum, de la decesul tatalui meu si pana in prezent, ma afecteaza cu ceva in privinta succesiunii/partii de drept care mi se cuvine, ori altfel ? Daca da, va rog sa imi detaliati ce, cum, si ce se poate face?
Daca aveti intrebari suplimentare, ce pot clarifica mai bine subiectul, va stau la dispozitie.
Va multumesc!
Cu stima,
Succesiune (mostenire) = transmiterea patrimoniului (activ+pasiv) unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta (= succesori /mostenitori).
patrimoniul transmis din cauza de moarte = masa succesorala.
Cand sotul supravietuitor vine la mostenire in concurs cu descendentii defunctului i se cuvine o cota de 1/4 dinMASA succesorala. Restul de 3/4 din masa succesorala se cuvine descendentilor, indiferent de numarul lor. (in speta, doar dvs.).
Ce intra in masa succesorala? Ceea ce AVEA (sau datora) defunctul. NU intra aici si ceea ce avea sau datora nevasta lui, prietenul lui sau vecinul de langa casa. (de aici incep confuziile).
Adica, ar putea sa intre:
- dreptul de proprietate ( INTREG = 1/1) asupra bunului X (= bun propriu al defunctului pe care il cumparase el si numai el pe vremea cand nu era insurat; bun aflat in proprietatea exclusiva a defunctului)
- fractia (sau cota-parte a defunctului) din dreptul de proprietate asupra bunului Y . Spre pilda, daca defunctul, pe vremea cand nu era casatorit, a cumparat o ...casa de vacanta impreuna cu vecinul (defunctul 1/3 si vecinul 2/3), atunci nu putem include toata casa in mostenire, ci doar PARTEA defunctului (1/3). Restul (2/3) este si va ramane proprietatea vecinului si vom discuta despre ea la moartea vecinului.
- cota parte (prezumata a fi 1/2 , dar se pot face probe contrare) din dreptul de proprietate asupra bunului Z cumparat in timpul casatoriei cu doamna N. Restul pana la integ (1/2) ESTE si va ramane proprietatea domanei N cu care defunctul era casatorit la momentul cumpararii (aceasta poate fi prima, a doua ...sau ultima sotie). Despre a doua jumatate nu putem discuta acum, ci la moartea doamnei N.
- debitul/datoria (sau partea din datorie) pe care defunctul o avea fata de ...
Restul e matematica:
Sotia supravietuitoare primeste 1/4 din masa succesoarala de mai sus (din "gramada" de mai sus). Si daca vrem sa ducem calculele mai departe (pentru a vedea cat anume are ea din fiecare bun in parte), atunci iese asa:
1/4 din 1/1 (bunul X) = 1/4
1/4 din 1/3 (partea defunctului din bunul Y) =1/12
1/4 din 1/2 (partea defunctului din bunul Z)= 1/8
1/4 din datoria (sau partea din datorie) =
Daca sotia supravietuitoare este una si aceeasi cu doamna N, cu care defunctul era casatorit la momentul cumpararii bunului Z, observam ca domana N ARE DEJA prin cumparare 1/2 din bunul Z. Si atunci: 1/2 (prin cumparare) + 1/8 (prin mostenire) = 5/8.
Dezbatere mostenire
oanabaisan
in urma cu un an tatal meu a decedat.in urma am ramas 3 copii, eu si 2 din prima lui casatorie si mama(a 2 a sotie).dupa ce a decedat sotia lui s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)