Buna ziua. Anul trecut am inmatriculat o masina adusa din Germania. Desigur, am platit vestita taxa. Acum doua saptamani le-am solicitat returnarea banilor. Am mai citit pe net si am vazut ca s-a admis un recurs de Inalta Curte prin care s-a stabilit ca petentul trebuie sa urmeze procedura prealabila a contestarii modului de calcul al taxei. Aceasta e procedura prealabila ce trebuie indeplinita sau e buna cea pe care am urmat-o eu, respectiv solicitarea returnarii banilor platiti. Multumesc.
Parerile sunt impartite. Administratia Fondului pentru Mediu si ANAF sustin ca taxa ar fi trebuit sa fie contestata potrivit prevederilor art. 207 alin. 1 din OG nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, in termen de 30 de zile de la data emiterii Deciziei de calcul a taxei de poluare. Ei pretind ca se impune a fi indeplinita aceasta procedura si nu cea prevazuta de Legea 554 / 2004. Astfel se apara ei in instanta. Numai ca este vorba de un act normativ declarat ilegal de Curtea de Justitie a Comunitatii Europene in cauza Tatu impotriva Romaniei, in aprile 2011. In mod normal, avand in vedere pricipiile aplicarii Dreptului Comunitar European (aplicarea imediata, directa si prioritara) ar trebui ca aceasta decizie obligatorie sa determine Statul Roman sa initieze obligatii pozitive si sa returneze taxa incasata ilegal, fara a se invoca faptul ca ea a fost contestata sau nu potrivit Codului de Procedura Fiscala. Dar traim in Romania, tara fara Constitutie si fara legi, tara unui guvern fara reguli. Un model de actiune pot sa va trimit.
Mai exista si Legea contenciosului administrativ si o instanta competenta sa judece aceste litigii. Intre ele exista o mica diferenta, probabil o stiti. In alta ordine de idei, dreptul de a cere suma inapoi se naste din momentul in care Decizia Curtii Europene a declarat actul normativ ilegal. Suntem pe terenul dreptului comunitar.
E tarziu acum, daca aveti alte pdv, discutam, maine.
Taxa de poluare
victoriada
Am platit in 2009 o taxa de poluare ptr a inmatricula o masina. Acum, in 2011, am facut procedura prealabila cu Adm Fin. si mi-au raspuns ca taxa s-a caculat ... (vezi toată discuția)