avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiuni munca \"la negru\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiuni munca "la negru"

Buna ziua,

Ma intereseaza care sunt sanctiunile cf noului cod al muncii care se aplica:
- angajatului care munceste la negru;
- angajatorului care foloseste forta de munca la negru;
Ma intereseaza de asemenea daca o persoana fizica avand contract cu o firma care foloseste munca la negru este pasibila de vreo sanctiune.
In cazul unui accident de munca in situatia de fata cine este pasibil de sanctiuni? Pp ca in cazul acesta muncitorul o sa iasa din calcul.

Numai bine.
Cel mai recent răspuns: mmihaim , utilizator 17:40, 8 Iunie 2011
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.......
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....

Art.264 alin.3 C.mun.
(3) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.
Multumesc pentru raspuns.
Acum, intrebarea mea este referitor la articolul e), cine este cel care este pasibil de amenda? "angajatorul"/firma sau cel care a facut un contract cu "angajatorul"/firma respectiva?
Ma intereseaza sa stiu la ce pericole ma expun eu ca proprietar daca angajez o firma de constructii si astia au muncitori la negru (si mai toti au...). Si de asemenea ma intereseaza daca contractul ar trebui facut la notar sau care ar fi procedura prin care as fi cel mai ferit de astfel de situatii.
Angajatorul este cel sanctionat in cazul prevazut la lit.e ... in speta , dvs nu aveti nicio raspundere daca firma pe acre o angajati sa va construiasca ceva foloseste munca la negru .. aceasta firma este sanctionata de catre ITM sau Inspectia Muncii.

C.i.m. nu se incheie la notar ... intre dvs si firma respectiva se va incheia un contract de prestari servicii pentru executarea unor lucrari.
multumesc foarte mult pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la negru JaredNor JaredNor Buna ziua. As dori sa stiu ce penalizari exista pentru un angajat ce munceste la negru mai bine de 2 3 ani ( sau stiu eu.. 10 ? ), el neavand un venit sigur pe ... (vezi toată discuția)
Cum pot denunta pe cineva care foloseste munca la negru sarut sarut cum pot denunta o persoana care nu plateste oamenii la munca si se lucra la negru (vezi toată discuția)
Munca negru iulius21 iulius21 Bine v-am gasit! Muncesc de 4 zile, fara s-a fi facut contract de munca, astazi le-am dus acte in vederea angajarii.Mi-au spus sa-l contactez pe X, lucru facut ... (vezi toată discuția)