avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezmembrare lot teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezmembrare lot teren

Astept va rog,un raspuns,autorizat.O ruda apropiata,detine un teren agricol.A facut dezmembrarea in 4 loturi.3 loturi +drum acces.Nu i s-a aprobat dezmembrarea decat in conditiile : 1.lotul sa nu fie mai mic de 500. mp.fiecare.deoarece nu i se va da aprobarea de constructie. 2.sa existe un drum de servitute de cel putin 7 m latime.!.Doua loturi au fost vandute deja,depasind 500 m.p.cu drumul de servitute cerut ( in conditiile in care drumul asfaltat,care trece prin comuna,nu pe camp,nu are mai mult de 5 m!) Inteleg,utilitatea acestui teren (pierdut) de propietar,a accesului in cazul unor evenimente deosebite,salvare,pompieri,etc.la viitoarele propieitati.Dar la ultimul lot(teren) nevandut,dar in ,,tratative''cu o suprafata de 560 mp.se ridica problemele.Drumul de servitute deja facut se termina perpendicular pe lot.Daca se lasa drumul in continuare lotului respectand minimul cerut''de 500 mp,drumul va avea pe lungime o latime de doar 2,5,m.Daca se respecta in continuare drumul existent,la acceasi latime scade suprafata lotului sub 500 mp.Oricum in ambele cazuri i se refuza dezmembrarea acestuia pentru continuarea drumului.accesibil la toate cele trei loturi.Care sunt reglementarile in vigoare ? Nu as dori sa fiu ,,rau'' sa spun,ca in comuna s-au facut constructii pe mai putin de 500 mp sau ca drumuri de acces ,nu depasesc latimea de 2 m. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 05:59, 10 Iunie 2011
Spuneti ca nu se aproba dezmembrarea, dar totusi ati vandut 2 loturi cu servitutea aferenta... Din moment ce drumul de servitute se termina perpendicular pe ultimul lot, inseamna ca se asigura accesul la teren, de ce mai trebuie prelungit pe latura acestui lot? Cine a pus conditia cu minim 500 mp teren pentru dezmembrare?
Latimea drumului de servitute este exagerata.Prin regulament general de urbanism se prevad 4m dar in instanta, practica instantelor dau 3-3,5m latimea.Drumul de servitute nu trebuie sa impovareze fondul aservit, in mod nejustificat, ci doar sa se creeze drum de acces pt. celelalte fonduri care ar fi infundate.
De altfel, daca ar fi sa ne luam dupa O.43/1997privind regimul drumurilor(si este vorba de drumuri publice locale) este data latimea de 3,5 m,pt.drum cu o singura banda. Probabil s-a dorit la d-voastra sa se faca drum national-unit.adm.teritoriala, primaria a exagerat cu impunerea acestei conditii.Latimea unui drum de acces nu este prevazuta nici in cod civil si impunerea acestei latimi(care este enorma, fara justificare)pentru fonduri de 500m, este nejustificata.
Faceti o adresa catre primarie in care sa spuneti ca nu sunteti de acord cu aceasta latime a drumului, ca va prejudiciaza dreptul de proprietate.Apoi daca nu renunta(pt. trecere, drumul trebuie sa fie accesibil masinilor de interventie-salvari, pompieri, vidanje-care au o latime de cca. 3m)puteti contesta in contencios administrativ aceasta hotarare(apropo-cereti hotararea Consiliului local , de amenajare a teritoriului pe care il au-acolo trebuie sa scrie pe ce baza au luat aceasta masura).Este pacat sa pierdeti atatia m.!!!!!!!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute liliana2022 liliana2022 doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema: suntem cativa proprietari care am cumparat unul in spatele celuilalt lasand un drum de servitude de 4m in ... (vezi toată discuția)
Acces dezmembrare aliaz aliaz Buna ziua, Sunt proprietarul unui teren cu suprafata de aprox. 1500 mp (lungime aprox. 150 m, latime aprox. 10 m). Am gasit cumparator pentru jumatatea ... (vezi toată discuția)
Sfat urgent!!! costelus3 costelus3 In urma cu cateva zile am facut un antecontract in vederea cumpararii unui teren cu o suprafata de 500 metri , ajuns acasa am citit ceva care ma cam pune p ... (vezi toată discuția)