avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute

doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema:

suntem cativa proprietari care am cumparat unul in spatele celuilalt lasand un drum de servitude de 4m in 1999(lungimea lui in jur de 500m)
Recent s-a vandut terenul de langa drumul de servitute, proprietarul nou lasand doar 3m apucandu-se sa construiasca case utilizand de fapt partea noastra de servitute.
Este legal ca i s-a dat 3m in conditia in care proprietatea lui este mai mate de 100m lungime?

multumesc,
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:10, 16 Iulie 2015
Coproprietarii drumului de servitute il pot chema in judecata pe cel ce a construit nelegal pentru granituire.
Asa a dispus prin urbanism, asa e. Intrebati la Primarie.
De principiu, daca dv. ati lasat primii trecere, nu prea incape bine masina pe 3,5 metri, 4 metri vad eu un minim necesar. Va puteau obliga la 6, erau si urbanisme in acest sens.
Acum va puteti bucura de un drum lat la 7 metri, presupun ca e o imbunatatire... sau sa va certati pe cotele de teren...
Aveți titlu constitutiv-act juridic că aveți drum de servitute cu lățime de 4m. și lungime de....m constituit în favoarea ....?
Dacă este așa, atunci aveți dreptul să solicitați printr-o acțiune confesorie de servitute respectarea lățimii de 4m.
Dacă nu aveți constituită o astfel de servitute, instanțele caută, la constituirea unei servituți, să prejudicieze fondul pe care trece . cât mai puțin și dă cam 3,5m lățimea, care este suficientă.
NU e vorba de instanta sau altceva, e vorba ca le-a impus urbanismul o latime de 4 metri si apoi, pentru proprietarul de peste servitute, a mai impus primaria o diferenta, dar nu de 4, ci de 3 metri.
Depinde de multe aspecte, in special ce regim juridic are drumul respectiv, sunt 2 diferite, e unul, in ce CFuri apar etc. Se pot si dona.
Am spus INSTANȚĂ deoarece instanța poate stabili lățimea drumului de servitute . Cele mai multe, dacă urmăriți jurisprudența, în stabilirea unui drept de servitute consideră că 3,5 m. sunt suficienți pt. a trece o mașină. Pentru terenurile extravilane, unde trec mașini mari, utilaje agricole se consideră că sunt necesari chiar 5m, dar aici nu este cazul.
Pe de altă parte, instanța ia în considerare și nr. de persoane care folosesc acest drum de servitute.
Chiar de la început am întrebat dacă acesta a fost constituit legal(convenție, legat, hotărâre jud) sau aleatoriu.

Alte discuții în legătură

Dezmembrare lot teren LE PAGE EMIL LE PAGE EMIL Astept va rog,un raspuns,autorizat.O ruda apropiata,detine un teren agricol.A facut dezmembrarea in 4 loturi.3 loturi +drum acces.Nu i s-a aprobat dezmembrarea ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Servitute teo55 teo55 buna ziua, Detin un teren intravilan cu destinatia teren constructii avand acces la strada pe un drum cu latimea de 3m, drum aflat in proprietatea mea. ... (vezi toată discuția)