avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am urmatoarea speta: Sunt 4 frati (A, B, C, D) care nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am urmatoarea speta: Sunt 4 frati (A, B, C, D) care nu au copii si nici alte rude de sange. A este casatorit, dar este penultimul decedat. Nepotii de frate ai sotiei lui A pot fi mostenitori ai lui B, adica ultimul decedat?

Practic este un neam fara mostenitori de sange.
Ce se intampla cu toata averea lor?
In ce conditii, mostenitorii sotiei lui A pot avea acces la mostenire?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:41, 12 Iunie 2011
art. 680 ''in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in propietatea statului''

Sotia lui "A" isi mosteneste sotul, care la randul sau si-a mostenit fratii. La decesul sotiei lui "A", fratii acesteia (sau copiii acestora, daca fratii nu sunt in viata) vor mosteni tot patrimoniul lui "A", in afara cazului cand aceasta a intocmit testament.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
narcisa_salbatica, utilizator
Statul poate fi considerat nedemn? (ultimul decedat a murit in inchisoare politica)
Ce se intampla in acest caz?
deci, inteleg ca C di D au murit primii.
Astfel, mostenirea lui C Si D s-ar fi impartit intre A si D.
Mostenirea lui A ( inclusiv partea mostenita de la C si D) se imparte intre sotia supravietuitoare a lui A si B, in cote de 1/2 fiecare.
Nepotii de frate ai sotiei lui A mostenesc doar averea acesteia ( adica averea personala a sotiei lui A la care se agauga ce a mostenit de la sotul sau).
Averea lui B, in lipsa de mostenitori va trece in proprietatea statului, numai daca nu exista totusi vre-o ruda de gradul IV, adica veri, unchi...
Este foarte adevarat ca in lipsa de mostenitori legali, fie chair testamentari, bunurile lasate de defunct, trec in proprietatea statului.conf. art. 680 C.civ..... Dar la Art. 679. - spune ca; Cand defunctul nu are nici rude in gradul succesibil, nici copii naturali, bunurile succesiunii trec la sotul in viata nedespartit. este limpede ca sotul supravietuitor il va mosteni pe defunct. Dar... trebuie verificat la camera notarilor publici daca nu cumva defunctul pe timpul vieti sale a perfectat vre-un document cu privire la bunurile mobile si imobile ( testament olograf, testament autentic, contract de donatie sau... chiar un contract de vanzare cumparare cu clauza ). Daca nu exzista un astfel de document atunci este limpede , sotia se poate adresa unui notar in vederea deschideri succesiuni .

Alte discuții în legătură

Decesul unui sot in cadrul casatoriei cu separare de bunuri mia_delia mia_delia Buna ziua, ma intereseaza ce se intampla cu bunurile dobandite de un sot, dupa decesul acestuia, in cazul in care se opteaza pt regimul matrimonial cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire Profion Profion O fata este adoptata in Maramures, la 1926. Adoptatorul moare in 1939, iar adoptata - fara urmasi sau testament - in 1979. Nepoata de frate a adoptatei ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)